Представяме демографската криза на България в книга в Брюксел

Представяме демографската криза на България в книга в Брюксел | StandartNews.com

Добрич. Директорът на Регионалния музей в Добрич Костадин Костадинов в съавторство със Спас Тошев издадоха книга на английски език "Демографската криза на България".

При представянето на книгата в Добрич Костадинов заяви, че тя е на английски език, защото през юни ще бъде представена в Европейския парламент в Брюксел.

"Причината е, че този наш проблем, ще стане проблем и на други европейски държави, а и този наш национален проблем е и проблем на Европа, след като ние сме член на ЕС", каза Костадинов.

В книгата двамата изнасят статистически факти за последните 25 години, с които доказват, че българите в България намаляват. "Страната ни е на второ място в света по брутно намаление на населението от 1989 г. досега - загубили сме 25 % от своята демографска маса, т.е. всеки четвърти българин или е емигрирал, или е починал. Пред нас са само Кук Айлънд, където за същия период населението от 19 хил. е намаляло на 10 хил. и островите Кук са загубили 40 на сто от населението си", заяви Костадинов.

Авторите посочват и причините за този срив, като според тях те са миграцията от селата в градовете и обезлюдяването на селата на практика, намалялата 3 пъти раждаемост сред българите, влошената система на здравеопазване и повишаване на смъртността и не на последно място - ниските параметри на средна продължителност на живота у нас на мъжете и жените.

"Ако не се вземат спешни мерки, то с средна раждаемост от минус 8 промила официална статистика, последният българин ще умре 2110-2115 г.", прогнозира в черни краски Костадинов. Според него три са основните стъпки за решаването на проблема - на първо място поощряване на раждаемостта сред българите, защото проучване сред студенти в СУ показало, че болшинството не смятат да имат деца преди 30-годишна възраст, както и това, че бракът е отживелица. Като втора мярка Костадинов посочи връщане на част от българската диаспора в страни като Казахстан, Узбекистан Руската федерация и други страни в България. Като трета чмярка посочи връщане на поне част от родните ни емигранти.

"За да стане това възможно трябва да има държавна политика за това, като в Гърция. От 2007 г. българите са малцинство по отношение на новородените в страната - ежегодно под 50 % са българските новородени деца у нас", заяви Костадинов. Той изрази надежда, че проблемът ще бъде чут и ще се работи за разрешаването му, за да не стигнем до момент, когато страната ни ще бъде само територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай