Представиха императорския дворец на Зайчар във Видин

Представиха императорския дворец на Зайчар във Видин | StandartNews.com

Видин. Историци от народния музей на Зайчар представиха във Видин двореца на император Галерий и неговата майка Ромулиана, който се намира на 11 км от сръбския град. Археоложката Мая Живич представи табла с фотоси на откритите артефакти, както и глави на императори и подова мозайка, на която е изобразен богът на виното Дионисис.

Дворецът на императора, управлявал Рим от 297 до 311 година, е най-посещаваният туристически обект в Сърбия, изтъкна Мая Живич. Станал е известен под името „Феликс Ромулиана". Отличава се с архитектурните решения, високото качество на влаганите материали и с художествената стойност на скулптурните глави, стени, капители, колони. Особено красиви са мозайките, които са ценни произведения на изкуството.

Днес дворецът на императора е част от голям археологически комплекс, в който влизат и базилики, храмове, бани. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за защита на световното културно-историческо наследство. Смята се, че е един от най-запазените антични градежи в Европа.

Интересът от страна на България към императорския дворец нараства, сподели археоложката. Това е причаната той да бъде показан и във Видин.

Експонатите са изложени в зала на музея „Кръстатата казарма".

По същото време императорът Галерий е строил военни крепости по нашите земи, за да защитава пътя от Дунав към Ниш и Рим. От тях е останала „Кастра Мартис" край Кула.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай