Предлагат Виолина Маринова за орден „Стара планина"

Правителството предлага проф. Константин Жалов за „Св. Св. Кирил и Методий"

Предлагат Виолина Маринова за орден „Стара планина" | StandartNews.com

София. Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина" – първа степен, председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Банка ДСК" АД Виолина Маринова за изключителния й принос за укрепването и реформирането на българската банкова система.

Предложението е подкрепено от управителя на БНБ Иван Искров.

През август Виолина Маринова навършва 60 години. Има повече от 40 г. опит в банковото дело (изцяло в Банка ДСК), започвайки през 1971 г. като счетоводител и преминавайки през цялата йерархична стълбица, за да бъде избрана за главен изпълнителен директор през 2004 г.
Виолина Маринова има огромен личен принос в преобразуването на старомодната кредитно-спестовна институция в универсална търговска банка и така допринася както за укрепването и реформирането на банковата система като цяло, така и за поставянето й върху основите на европейските правила. Ползва се с изключителен авторитет сред банковата общност у нас, намерил израз в избора й за председател на УС на Асоциацията на банките в България в периода 2008-2011 г. Към момента продължава да допринася за успешната работа на АББ като един от членовете на нейния управителен съвет.
Виолина Маринова е изтъкнат общественик и спомоществовател като на член на настоятелството на ДМТ „Стефан Македонски" и председател на УС на фондация „Атанас Буров".

С друго решение правителството предлага на Президента да награди проф. Константин Жалов с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен за големите му заслуги му към България в областта на науката и спорта.

Константин Жалов е роден на 31 май 1928 г. в София. През 1952 г. се дипломира с две специалности във Висшето училище за физическа култура – учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. В периода от 1952 г. до 2000 г. е преподавател във ВИФ (НСА), като през 1971 г. става доцент, две години по-късно – кандидат на педагогическите науки, а през 1988 г. – професор. Сред неговите възпитаници са Диана Йоргова – първата българска състезателка, която влиза в шестицата на олимпийските игри в скока на дължина (1964 г.), Георги Стойковски – първият български европейски шампион в дисциплината „троен скок" (1966 г.), както и рекордьорите в дисциплините скок на височина, троен скок и овчарски скок Евгени Йорданов, Димитър Хлебаров, Додю Патарински и Любен Гургушинов.

През 1965 г. Константин Жалов е удостоен със званието „Заслужил треньор по лека атлетика", а двадесет години по- късно и със званието „Заслужил деятел на физическата култура".

Проф. Жалов е участвал като лектор и в много международни семинари. Той е взел участие с научни доклади в над 80 конгреса и конференции в България и в чужбина. Научната му дейност е свързана с 260 научни труда, сред които пет монографии и 18 книги. Научен ръководител и консултант е на 16 успешно защитили докторанти.
Освен с треньорска и научна дейност, г-н Жалов се занимава и с обществена дейност. Той е бил заместник-председател на българската федерация по лека атлетика, член на БОК, дълги години е бил председател на журито в детското телевизионно предаване по БНТ „Бързи, смели, сръчни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай