Предизвика ли съдбата Алек Болдуин?

"Чудя се какво е да убиеш някого погрешка", написа актьорът през 2017-а. 4 години по-късно застреля операторка

Предизвика ли съдбата Алек Болдуин? | StandartNews.com
  • Неопитен оръжейник, безразсъден помощник-режисьор и куп неразбории на снимачната площадка
  • "Чудя се какво е да убиеш някого погрешка", написа актьорът през 2017-а. 4 години по-късно застреля операторка

"Чудя се какво е чувството да убиеш някого погрешка".Това е пост на актьора Алек Болдуин в Туитър, написан през 2017 г. С него той коментира видеозапис на полицейска стрелба в Калифорния, при която ченге застрелва бездомен ветеран, опитал се да му вземе пистолета.Предизвикал ли е съдбата големият актьор?

Четири години по-късно Болдуин плаче на снимачната площадка, след като е убил с реквизитен пистолет операторката Халина Хътчинс и е прострелял режисьора Джоел Соуза. Инцидентът е станал по време на снимките на уестърна "Rust" в Санта Фе миналия четвъртък.63-годишнят актьор е бил "в истерия и абсолютно неутешим с часове",  пише "Dail mail".

Часове по-рано Болдуин публикува снимка в Инстаграм от ранчото "Bonanza Creek", на която е в каубойския костюм, с фалшива кръв по корема. Съпругата му Хилария също споделя във FaceTime снимка с Болдуин по-рано през деня, където той пътува в кола на път за ранчото. След трагедията кадрите са изтрити. В профила на жена му остава само този на Болдуин като каубой.Изглежда невероятно, че звезда с опита на Алек Болдуин може да направи нещо толкова глупаво, като да стреля със зареден пистолет срещу колеги, особено като се има предвид неговото застъпничество за безопасността на оръжията и осведомеността за опасни филмови декори, коментират журналисти.  Но бързо става ясно - Болдуин не е знаел, че пистолетът е зареден с истински боеприпаси.Разследването показва, че стрелбата е станала при сцена, в която Болдуин е трябвало да изтегли с дясната си ръка пистолета от левия  кобур и да го насочи към камерата.  "Cold gun"Ч извиква Дейв Холс, помощник режисьор на филма, преди да предаде пистолета на Болдуин. Този израз се използва, за да сигнализира на актьорите и екипа, че пистолетът е безопасен за стрелба.

Болдуин очевидно е демонстрирал как ще направи  кръстосаното теглене, когато се чува изстрел.

Режисьорът Джоел Соуза чул гърмеж и след това видял как операторът Хътчинс се хваща за гърдите и пада назад. Тя е транспортирана с хеликоптер до болницата на Университета на Ню Мексико в Албакърки, където умира.Соуза е ранен в рамото, но след преглед е изписан от болницата.По-късно става ясно, че в пистолета има един патрон, но не е известно дали е бил боен или халостен.

Кой е виновен?

Главният електротехник на филма Серж Светной обвини продуцентите за смъртта на Хътчинс в емоционална публикация във Facebook, като ги упрекна, че са наели неопитен оръжейник - 24-годишната Хана Гутиерес-Рийд. Той написа, че с оръжията на снимачната площадка се работи небрежно и непрофесионално.Източник, който е работил с Гутиерес-Рийд в предишен филм е заявил, че тя е известна с безразсъдното си боравене с оръжията."Тя беше малко небрежна с оръжията, размахваше пистолети от време на време", каза източникът пред Daily Beast. "Няколко пъти зареждаше оръжията и го правеше по начин, който сметнахме за опасен."Самата Гутиерес-Рийд изрази съмнения относно нивото си на опит. В подкаст преди месец тя казва, че почти е отказала последната си работа, "защото не бях сигурна дали съм готова".Оказа се, че на снимачната площадка на 16 октомври, седмица преди фаталната стрелба, е имало поне два или три други случайни изстрела. След тези инциденти е изпратена жалба относно практиките за безопасност на снимачната площадка.

В обаждане на 911, направено непосредствено след смъртта на Хътчинс, се посочва като отговорен за случилото се Дейвид Холс, помощник-режисьорът, който даде пистолета на Болдуин. Той е ветеран от индустрията,  работил по филми като "Fargo" и "The Matrix Reloaded".

Срещу Холс и преди е имало оплаквания за неговото отношение към протоколите за безопасност.Маги Гол, производител на реквизит и лицензиран пиротехник, каза в изявление, че е подала жалба до изпълнителните продуценти на сериала "Into the Dark" през 2019 г. заради притеснения относно поведението на Холс на снимачната площадка, заявявайки, че той е пренебрегнал протоколите за безопасност и се опитал да продължи снимките, след като наблюдаващият пиротехник е загубил съзнание на снимачната площадка.Твърди се, че Холс не е знаел, че пистолетът е зареден. Но това повдига въпроса: защо е казал, че е безопасен, ако всъщност не е знаел дали е така?И ако той наистина не е знаел дали пистолетът е зареден или не, тогава кой знае?И така, имаме опасно неопитен оръжейник, безразсъден помощник-режисьор, пренебрегващ безопасността, и изстрели на снимачната площадка."Колкото повече научаваме за този ужасяващ инцидент, толкова повече въпроси се повдигат относно вината на Болдуин за хаотично опасната и аматьорска работна култура на снимачната площадка на "Ръжда", която доведе до стрелбата. Тези въпроси са невероятно сериозни. Семейството на починалата Халина Хътчинс трябва да получи отговори и съм сигурен, че ще ги търсят чрез наказателни и граждански дела и съдебни зали", пише журналистът Пиърс Морган  в Дейли мейл.

Актьорът искал да се затегнат правилата за притежание на оръжия

"Ако е вярно, че на Алек Болдуин е бил връчен пистолет с бойни патрони, тогава гневът на хората не трябва да е върху човека, който е застрелял оператора без да знае, а към този, който му е дал оръжието", написа Пиърс Морган в Туитър.Той разказва за свое интервю с актьора:"Алек Болдуин иска много по-строг контрол върху правото да притежаваш оръжие.Актьорът смята, че на американците трябва да бъде позволено да упражняват конституционното си право да притежават огнестрелно оръжие само ако преминат през дълга и строга процедура, за да гарантират, че са достатъчно годни за това.Знам позицията му, защото я обсъдихме в интервю за CNN преди няколко години, в което той каза: "Аз съм за това хората да притежават оръжие, но получаването му трябва да е много трудна процедура. Например не може да влезете в магазин, за да вземете всички необходими лекарства. Може да изпитвате агонизираща болка и все пак трябва да отидете в болница, да чакате на опашка, да ви прегледа лекар, за да получите рецепта. Мисля, че трябва да лицензираме оръжията, но не по начина,  по който го правим сега. Това означава, че ако искаш пистолет, можеш да го получиш, но след проверка, която да отнеме няколко седмици".Докато говореше с мен, Болдуин имаше охлузени кокалчета, тъй като беше претърпял злополука, докато снимаше филм."Нараних се на снимачната площадка", обясни той. "Ударих една стълба с ръка. Ако снимате по начина, по който го правим ние, сте в постоянна опасност на всеки пет минути да си разбиете главата в нещо. Знаеш, че си на истинска снимачна площадка, когато се спънеш в нещо или се удариш, а аз си нараних ръката".Мислех си за тези разговори когато чух шокиращата новина за това, че Болдуин случайно е убил млада кинематографистка и е ранил режисьор по време на снимки", пише още журналистът.

Бащата на Халина - Анатолий Андросович казва, че не обвинява Болудин за смъртта на дъщеря си. Той хвърля вината на оръжейниците на продукцията, които са отговорни, че са дали в ръцете на Болдуин заредено оръжие.Сега Анатолий се бори да осигури визи, за да могат съпругата му Олга и дъщеря му Светлана да влязат в САЩ, за да бъдат със съпруга и сина на Халина в този тежък момент. Те живеят в Украйна. "Все още не можем да повярваме, че Халина е мъртва и майка й е полудяла от мъка", каза Анатолий пред "Sun". Най-тежко е за момчето, смята дядото.В събота - два дни след инцидента, Алек Болдуин бе забелязан да прегръща съпруга и сина на Хътчинс - Мат и Андрос, пред хотела им в Санта Фе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай