Празнуваме Деня на Европа

Празнуваме Деня на Европа | StandartNews.com

София. Днес се отбелязва Денят на Европа. Празникът е посветен на мира и обединението на европейските народи. С военен ритуал на Паметника на незнайния воин ще бъде издигнат европейският флаг.

Дипломатическият институт към министъра на външните работи ще отбележи Деня на европа с празнично събитие в градинката на "Кристал", от 18.00 до 19.00 часа. Министър Кристиан Вигенин ще присъства на събитието. За доброто настроение ще се погрижат Поли Генова, група LaTIDa и танцьорите от FullFance и uMove. Събитието се организира в рамките на инициативата на Дипломатическия институт към министъра на външните работи „Гласувам, защото се интересувам!", чиято цел е да стимулира участието на младите хора в Европейски избори 2014. Партньори на кампанията са Информационното бюро на Европейския парламент и Rock the Vote България.

Денят на Европейския съюз съвпада с датата, на която е предложено създаването на предшественика на ЕС — Европейската общност за въглища и стомана — през 1950 г. В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. 

Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай