Празненства по случай 100-годишнината на британската резиденция у нас

Празненства по случай 100-годишнината на британската резиденция у нас | StandartNews.com

София. През 2014 г. се навършват сто години от построяването на резиденцията на британския посланик в София. За да отбележи случая, британското посолство организира поредица от събития, които да представят връзките между Великобритания и България. Празненствата ще продължат през цялата 2014-та година и ще допринесат за развитието на търговските и бизнес отношения между двете държави, както и за по-доброто разбиране на общите исторически и културни връзки между британския и българския народ. Някои от основните събития са:

 

- Блогът „100 Years UK in BG": Стартиралият по-рано днес блог с историята на посланик Джонатан Алън за резиденцията, ще включва спомени на британци, живели или все още намиращи се в България. Личните истории ще представят човешката страна, на начина по който хора, част от стогодишната история, са видели и преживели България. Блогът цели да събере сто истории, по една за всяка от стоте години.

- Официални визити, които ще затвърдят силните връзки между Великобритания и България

- Посещение на британска бизнес делегация, която ще разгледа бизнес възможностите в инфраструктурния сектор в България

- Представяне на нова серия традиционни британски храни и напитки на българския пазар

- Проект, свързан с градовете на бъдещето, вдъхновен от най-добрите практики в Лондон и София

- Публикуване на книга за резиденцията, част от приходите, на която ще подпомогнат благотворителни каузи, организирани от британски граждани в България и традиционно подкрепяни от британското посолство

- Среща на бивши британски посланици и служители в резиденцията

- Поредица от културни инициативи, включително пиеси, изложби, лекции и други

- И накрая, но не и по значение, представяне на българи, прекарали по-голямата част от професионалния си живот в резиденцията и допринесли тя да бъде това, което е в момента

 

Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България, коментира:

 

"Резиденцията на британския посланик е завършена преди сто години и днес е една от най-впечатляващите сгради в София. Тя е символ на силните връзки между нашите две държави и устойчивостта на тези взаимоотношения. През последните сто години, резиденцията е била място за срещи между британци и българи, в които те са обсъждали различни теми, за да се разберат взаимно и да работят за общото благо. Тя е свидетел на основаването на много британски компании в България. Била е домакин на политически дискусии. И докато празнуваме стогодишнината ѝ тази година, очакваме следващи сто години и онова, което ни предстои заедно."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай