Правят регистър на цистерните с горива

Правят регистър на цистерните с горива | StandartNews.com

Всички цистерни с горива, от които се зареждат камиони, трактори или друга селскостопанска техника, ще влязат в регистър към Националната агенция за приходи. До 9 март ведомствените бензиностанции, от които фирми зареждат превозни средства, машини, съоръжения или друга техника за собствени нужди, трябва да подадат в НАП данни за наличните съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, с които разполагат. Това гласят промените в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, които влязоха в сила от вчера, съобщиха от НАП. Според новите правила, ведомствените бензиностанции трябва да изпратят данните по електронен път, подписани с електронен подпис, чрез Портала за е-услуги на НАП. Услугата вече е достъпна на адрес www.nap.bg.

Собствениците на бензиностанциите трябва да подадат данни за всеки от съдовете и съоръженията за зареждане на гориво, с които разполагат, обема, вместимостта на съда, вида на горивото, което се зарежда, предназначението му, регистрационен номер на стопанисваната мобилна цистерна, общото изразходвано гориво през 2014 г. и др. данни.

Търговията с горива беше идентифицирана като един от най-рисковите браншове от фискална гледна точка още преди 5 години, припомнят от НАП. Затова последователно бяха предприети законодателни и контролни мерки за намаляване на щетите за бюджета от нелегалната търговия с горива. Пример за това са дистанционна връзка с приходната агенция, монтирането на нивомерни системи във всеки обект за търговия с течни горива. През 2013 г. беше внедрена и информационна система "Контрол на горивата", чрез която НАП и Агенция "Митници" проследяват движението на течните горива на територията на страната. Имаше идея нивомери с дистанционна връзка с НАП да се поставят и на ведомствените бензиностанции, но срещу това се обявиха фермерите, заради инвестициите, които ще трябва да направят. Затова се премина към варианта само да се направи регистър на всички ведомствени бензиностанции. Срещу този подход обаче се обявиха от Българската петролна и газова асоциация, той като така има различни изисквания и различен начин на контрол за участниците на пазара на горива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай