Правят пазари само за фермери

Производителите да се обединят в кооперации, за да дадат отпор на търговците, съветва министърът

Правят пазари само за фермери | StandartNews.com

Родният домат може да се спаси със специални пазари, открити само за истински производители. Тържищата да се изградят с пари от Брюксел, а първите подобни борси биха могли да се вдигнат край Пловдив, Пазарджик и Ямбол. Именно в тези региони има най-малко дребни производители на плодове и зеленчуци. Това предложи шефът на парламентарната Комисия по земеделие Светла Бъчварова.

Парите за изграждането на тържищата ще се усвояват от общините, които ще кандидатстват със своите проекти по европрограмите, коментира тя пред Bulgaria on Air. Със средствата от Брюксел ще могат да бъдат изградени пазари на производители, от които ще имат полза най-вече дребните земеделци. "За целта трябва да бъде изградена подходящата инфраструктура и да се спазят изискванията на администрацията", обясни Бъчварова. Това е един от начините за защита на българското производство.

Другия ход, който обмисля земеделската комисия за защита на нашите производители, е включването на данъчните в контрола на вноса на храни. "Документите, които се обработват на границите, следва да достигат до НАП, за да може да се проследи къде отива продукцията. Това е въпрос на администрация," заяви Бъчварова. Според данните й през май у нас са влезли над 1200 тира, проверени са едва 120. "За останалите нямаме представа как са влезли, обмитени ли са и къде са отишли", обясни Бъчварова.

Третият лост за защита на българското производство е в ръцете на самите производители, смята земеделският министър Димитър Греков. Според него, за да могат да защитят по-разумни цени пред прекупвачите и да намалят себестойността на продукцията си, те трябва да се обединят в кооперации.

Получаваш сергия, ако работиш поне 1 декар

Директното излизане на производителите на пазара е най-сигурното условие за нормални цени. В това са убедени от старозагорската община и вече обмислят мерки за намаляване на прекупвачите на централния кооперативен пазар. "Повече от една трета от производителите сега са декларирали, че обработват под 1 дка земя", посочи шефът на тържището Красимир Ангелов. Това според специалистите означавало, че в повечето време те продават стока от борсите, която по принцип идва с надути цени, а и те слагат по нещо отгоре, за да печелят.

На новото тържище, което в момента се изгражда по европейски проект, общинарите обмисляли да въведат минимум обработваема земя за всеки търговец, за да има право да наеме маса или щанд на него. Ако примерно търговецът е декларирал под 1 дка обработваема площ, той щял да има право на половин търговски щанд.

И в момента на старозагорския пазар може с просто око да се познае кой продава своя стока, категорични са клиентите. Пенсионери, които са успели да си осигурят за малко сергия, продават хубави розови домати по 1,40-1,60 лв кг. Постоянните търговци обаче продават "биволското сърце" по 2,50-3 лв кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай