Събота,

Правят уиски по рецепта на изкуствен интелект

От: Стандарт -
A
A
A

Дестилерията "Макмира" ще произвежда първото уиски в света по рецепта на изкуствен интелект, съобщи в. "Мирър".

Първото такова уиски ще излезе в продажба през есента. Описанието на вкуса му е "плодово и дъбово, леко солено, със сух финал".

След първото дестилиране уискитата са светли с елегантен или опушен вкус. Когато бъдат поставени в бъчви, изпъкват определени вкусове, получават цвят, засилва се ароматът им. Повечето дестилерии имат майстор, който контролира процеса. В "Макмира" ще възложат това на изкуствен интелект.

Софтуерната система, създадена съвместно с "Майкрософт", се обучава по оригиналните рецепти на дестилерията. На тяхна база ще генерира предложения за удачни комбинации. Изкуственият интелект може да създаде повече от 70 милиона обещаващи рецепти, като е не само по-бърз, но и може да предложи иновативни комбинации, които човек би пренебрегнал.

Крайният резултат обаче ще бъде контролиран от мастър блендера - специалиста по смесването на вкусове. Окончателното решение все пак ще взима човек.

"За мен като мастър блендър е голямо постижение да бъда и ментор на първото уиски в света, създадено от изкуствен интелект" - каза Анджела д'Орацио от "Макмира".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички