Правят ли у нас стъклени играчки за елха?

Играчките творят само възрастни хора, научили занаята от 80-те години на миналия век

Правят ли у нас стъклени играчки за елха? | StandartNews.com

Направата на стъклени коледни играчки в България все още е съхранена - в малък цех в Добрич. В работилничката творят само възрастни хора, научили занаята от 80-те години на миналия век. От масово преди години производството на стъклени играчки за елха днес вече е станало бутиково, предаде БНР.

Георги Керанов отваря своя цех за стъклени играчки в квартал Рилци преди години, когато водещ завод в Добрич преустановява работата си за изработка на коледни украшения. "От 1985-та година се занимавам с това производство. Опитахме с пластмаса, обаче пластмасата не върви и минахме пак на старата традиция", обясни Керанов.

Работничките в цеха споделят, че е жалко, че да няма на кого да предадат занаята си: „За един-два месеца не може да се научи човек. Жалкото е, че няма млади, които да наследят този занаят“.

Коледна работилничка за украса от естествени материали организираха в Архитектурно-етнографския музей на открито „Стария Добрич“ в добруджанския град.

Събитието се провежда за втора поредна година. Всички участници имаха възможността да изработят свои украси и сурвакници от рециклирани материали, вълна, лозови, орехови и брезови клонки, панделки и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай