Правят концерт за зрители с отрицателен PCR

5000 се събират пробно в Барселона

Правят концерт за зрители с отрицателен PCR | StandartNews.com

В една от големите спортни зали в Барселона този месец ще се състои „тестов” концерт с 5000 зрители, които същият ден ще са си направили тест за коронавирус и трябва да представят отрицателен резултат от него, за да получат достъп проявата, предаде Ройтерс.

Концертът ще е на испанската инди поп група „Лъв ъв лесбиан” и ще бъде на 27 март в барселонската зала „Палау Сант Жорди”. На него няма да се изисква социално дистанциране, а зрителите ще могат да си купуват питиета, казаха организаторите от фондацията Фестивали за безопасна култура. Все пак зрителите ще бъдат с маски от типа FFP2, а залата ще бъде разделена на зони с по не повече от 1 800 души.

Концертът ще послужи като проверка за създаването на „нов протокол за провеждане на прояви в настоящия контекст”, се казва в изявление на организаторите. Те са били обнадеждени от положителните резултати от проведена в края на миналата година подобна проява с научна цел. Тогава около хиляда души със същите маски и също с отрицателен тест за коронавируса са се явили за петчасовото шоу в барселонската концертна зала „Аполо”, като половината от тях са били допуснати вътре. Присъствалите на проявата се били тествани осем дни по-късно за наличие на коронавирус и нито един не е дал положителен резултат. Концертът през декември и тестовете са били наблюдавани от учени от местен университет, а заключенията им са публикувани в медицинско списание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай