Пращаме болнични до НОИ по имейл от 2015-та г.

Пращаме болнични до НОИ по имейл от 2015-та г. | StandartNews.com

Лекарите вече няма да издават болнични на хартия, които да се представят пред работодателя и от там пред Националния осигурителен институт (НОИ) за обезщетение, считано от 1-ви януари 2015 г. От догодина лекарите ще пращат директно по имейл документа в НОИ, а на пациента ще издават нещо подобно на извинителна бележка за пред работодателя или ще я пращат по електронната поща до него, пише "24 часа".

Тази наредба е била одобрена на вчерашното си заседание Надзорния съвет на НОИ. Според управителя на института Бисер Петков новата процедура "би трябвало да ускори срока за изплащане на парите на хората в болнични".

Сега срокът за обработка на болничния лист и изплащането на обезщетението е в размер на 15 дни от подаването му в НОИ. Целият процес обаче реално е доста по-дълъг, тъй като по каналния ред първо служителят трябва да занесе документа на работодателя си, който да отиде до НОИ да го въведе, след което служител на държавната институция въвежда на ръка данните в системата и чак тогава се нарежда плащане към пациента.

Електронната система ще спести всички тези стъпки, но все още не е разчетено колко време ще отнема обработката на документите по новия метод.

Наредбата предстои да бъде одобрена и от Министерски съвет. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай