Прашен въздух от Сахара се е пренесъл над България

Прашен въздух от Сахара се е пренесъл над България  | StandartNews.com

София. Прашен въздух от пустините в Северна Африка се е пренесъл над цялата страна и се наблюдава като прахови частици, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките.

Прахът идва по югозападен поток от Северна Африка, като пресича Средиземноморието и достига до Балканите. Видимите частици са резултат от прашни бури в пустинята в Северната част на Африка, които се покачват в по-високата част на атмосферата и това им позволява да се пренесат на значителни разстояния.

Дъжд, примесен със сахарски пясък, валя в Пловдив и Сливен, информира още Фокус. Калните капки се виждат ясно върху колите и прозорците.

Прашни коли и прозорци в Пиринския край, намаляване на видимост и запрашаване. Това бе резултатът днес след минаването на фронт от "пясък от Сахара". От Регионална инспекция по околната среда и водите в Благоевград уточниха, че това не са вредни частици, като тези от автомобилите и отоплението на твърдо гориво през зимните месеци. Не се касае за човешки фактор, а за атмосферна циркулация от Северна Африка. Тези прашинки подлежат на измерване, от вторник вечерта до сряда сутринта е отчетено повишение на фините прахови частици. Те не са опасни за хората, но могат да създадат дискомфорт на хора с респираторни заболявания, на които се препоръчва да не остават дълго на открито, докато явлението не отшуми. Данните на експертите от РИОСВ отчитат, че въпреки завишаването на прахообразните частици няма превишаване на допустимите граници.

От НИМХ посочват, че прашният въздух се наблюдава не само над България, но и в много райони от Балканите, като най-ясно е над северозападната част на Балканския полуостров над Албания, Македония, Черна гора.

Актуална сателитна информация за скоростта и движението на ветровете можете да намерите тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай