Пожарите пет пъти по-малко от миналата година

Пожарите пет пъти по-малко от миналата година | StandartNews.com

София. Към момента на територията на страната са констатирани 190 пожара, което е почти пет тъпи по-малко от същия период за миналата година и като брой и като територия.

Това обясни пред ТВ7 Валентина Маринова, заместник-министър на земеделието и храните. По думите й по-голямата част от тях са предизвикани поради небрежност и от палене на стърнища. На откритите виновни са издадени актове и наказателни постановления, но много остават неизвестните извършители, които не пожарите остават безнаказани. Сред възникналите последните седмици пожари, има и умишлени.
Маринова е категорична, че тази година не можем да говорим за бум на пожарите.

Тази есен земеделското министерство не очаква недостиг на дърва за огрев, цената на която варира между 32 - 36 лв. за кубик. "Има добра организация", подчерта зам.-министърът.

Във връзка с казуса с назначаването на Петко Арнаудов за шеф на Държавното горско стопанство - Царево, Валентина Маринова заяви, че той е със 17 години професионален стаж и отговаря на всички изисквания по Закона за горите. Не бива да политизираме системата, призова тя и уточни, че Арнаудов в рамките на една година ще бъде проверяван и ако не се получат добри резултати или има пропуски, може да бъде отстранен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай