Пожар в Рила обхвана 50 декара

Пожар в Рила обхвана 50 декара | StandartNews.com

Пожар в Рила обхвана 50 декара територия на 2000 надморска височина. Сухи треви и храсти горят в Аплийската част на Рила, предаде БНР.

Мястото е недостъпно за техника, а около 60 души се опитват да спрат огъня, като се работи изключително трудно и на ръка.

Вертолет "Ми-17" от Военновъздушните сили е излетял от авиобаза "Крумово" към мястото на инцидента, съобщиха от Министерството на отбраната.

Очаква се да бъде извършен оглед, за да се вземат необходимите мерки по гасенето на пожара.

Правят се опити да не се допусне пожарът да слезе към гъстата гора, като преди две години в същия район имаше голям пожар, за гасенето на който се използваха самолети.

Ситуацията е тежка и сложна, каза за "Хоризонт" главен комисар Николай Николов, директор на националната служба."Пожарна безопасност и защита на населението".

Той уточни, че сигналът за пожар е получен малко преди полунощ и няколко екипа веднага са тръгнали към мястото, за да направят просеки, ограничаващи разпространението на огъня. Тази сутрин самолет от частната авиобаза в Долна баня е извършил няколко прелитания, за да направи снимки на района, който гори. След анализ на ситуацията е изпратен хеликоптер от авиобаза "Крумово", който от въздуха е обливал планината с вода. Преди час хеликоптерът се е прибрал в базата като ще бъде изпратен втори, който ще продължи работа.

"Надяваме се до два, три дни да овладеем пожара и да не допуснем разрастването му към гористата част на планината", каза главен комисар Николов, който ръководеше акцията по овладяването на големия пожар над Рилския манастир преди две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай