По-високи сметки, ако нямаш водомер

По-високи сметки, ако нямаш водомер | StandartNews.com

София. Абонатите на топлофикациите, които нямат водомер или пък наличният не работи, ще плащат разликите между сбора от показанията за изразходвана топла вода от всички апартаменти в блока и общия водомер на сградата. Това гласи новата Наредба за топлоснабдяване, която беше обнародвана в Държавен вестник.

Досега, ако общият измервателен уред показва по-голямо потребление от сбора на индивидуалните, разликата се разпределяше пропорционално между всички абонати в зависимост от количеството използвана топла вода от всеки. Според новите правила обаче тя ще бъде покривана от хората без водомери или с нередовен такъв. В даден момент тези абонати ще трябва да платят доста по-солена сметка. Това ще ги стимулира да проверяват редовно водомерите си и да ги ремонтират или сменят, ако е необходимо.

Стойнев: Общината да реши проблема с "Топлофикация"

"Обвиненията към МИЕ за дълговете на "Топлофикация София" са нечестни. Столична община трябва да поеме отговорността си и да търси решения на проблема с дружеството, а не да прехвърля отговорността на министерството, както прави от години", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той допълни, че към момента столичното парно, което е собственост на общината, дължи на "Булгаргаз" над 100 млн. лв., а борчовете към БЕХ са за над 360 млн. лв. "На фона на което задълженията на НЕК към "Топлофикация София" са за 41 млн. лв., което не може да се ползва като оправдание", категоричен бе Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай