Повече компании искат да инвестират в България

Повече компании искат да инвестират в България | StandartNews.com

София. „За два месеца съм се срещнал поне с 20-30 компании, които инвестират или планират инвестиции в България". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той присъства на среща с ученици от Американския колеж в София. Тя се проведе под инициативата на вицепремиера Деяна Костадинова „Училище за живота". Василев обсъди с младежите ролята на държавата в отношенията и с международните компании.

„Чуждите компании осъзнават, че имаме много добре подготвена работна ръка, с която ги привличаме, както и с традициите в определени сектори, подчерта той. За тази година шест инвеститори са получили сертификати клас А", каза Василев. Той коментира, че началото на годината е било доста трудно от към инвестиции за страната, но вече има насочване на чужди инвеститори към България.

Служебният министър каза още, че най-добрите инвеститори са тези, които са ориентирани към разширяването на пазарите, внос на нови технологии, както и произвеждане продукти с висока добавена стойност. Василев обясни на учениците, че по този начин хората ще получат по-голямо заплащане, а освен това ще има високотехнологичен парк в страната. „Така ще се произвежда качествена продукция, която да се реализира на българските и световните пазари", допълни министърът.

„Винаги, когато се мисли за един проект, не трябва да се мисли в изолация". Това отговори министър Василев на въпрос на ученици за бъдещето развитие на проекта „Белене". Той допълни още, че при евентуално пускане на „Белене" и наличие на излишък на електроенергия, ще се наложи други мощности да бъдат спрени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай