Потвърдиха следите от Колев по Белнейски

Експерти спорят в зала, отхвърлиха всички искания на Лазар

Потвърдиха следите от Колев по Белнейски | StandartNews.com

 

Пловдив. Петорната комплексна експертиза, която бе поръчана от Апелативен съд Пловдив по делото "Белнейски", потвърди, че следите по телата на двете сестри са от Лазар Колев. "У" профилът на Лазар Колев съвпада по направените вагинални натривки на Христина Белнейска, се посочва в анализа.

"Под ноктите на по-голямата сестра Росица отново е открит материал от обвиняемия. Ако е имало семенна течност, тя не се е разпределила навсякъде по тампона", обясни експертът Милан Димитров. На заседанието вчера дойде и бившият експерт по делото Иван Иванов.

В кулоарите той заяви, че няма никакви колебания, че биологичният материал, намерен под ноктите на едната сестра и във вагината на другото момиче, е от подсъдимия Лазар Колев. Той е експертът, който пръв посочи в експертизата си съвпадението с ДНК профила на обвиняемия. Иванов бе в съда, без да е призован за свидетел. Експертът е бил пенсиониран от тогавашния МВР шеф Михаил Миков веднага след като е направил експертизата си по делото Белнейски.

Пловдивският апелативен съд гледа делото, след като беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане. Преди това Колев получи доживотна присъда без право на замяна в Окръжен съд Пазарджик. Присъдата му бе потвърдена от пловдивските магистрати. Осъден бе и да заплати на родителите им обезщетение за претърпени морални вреди в размер на 400 000 лева.

В хода на заседанието, на което бе приета експертизата, се появиха обаче някои противоречия, едно от което дойде от изказване на Вяра Гусева, друг експерт по делото. По думите й експертизата не може да направи категоричен извод на кого е този материал.

Междувременно апелативните магистрати отхвърлиха искането на адвокат Марин Марковски  за нова ДНК експертиза на ноктите на сестрите Белнейски. Нито едно от исканията на Лазар Колев не беше уважено, което доведе защитника му до емоционалното изказване: "Изпитвам ужас, че може да бъде осъден един нещастен и беден човек". Съдия  Евдокия Кемалова обаче веднага предупреди адвоката да внимава какво говори и да прояви малко уважение. Пледоариите на адвокатите ще продължат и днес, след което апелативните магистрати трябва да излязат с решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай