Потулват детска агресия заради имиджа на училището

Потулват детска агресия заради имиджа на училището | StandartNews.com

Случаите на детска агресия се потулват често заради страх от сриване на имиджа на училището. Това каза зам.-кметът по реда и сигурността в община Варна Тодор Иванов при откриване на кампанията за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Тревожната тенденция е, че пада възрастовата граница на децата – автори на престъпления. Все повече извършителите са малолетни под 14 години, разкри още Тодор Иванов. Най-често се извършват кражби, бягства от дома и телесни повреди.

За миналата година малолетните и непълнолетни извършители на противообществени прояви във Варна са 118. През 2013-та броят им е 134.

Тенденцията е все повече малки деца да проявяват агресия, предимно върху свои връстници, включително и в социалните мрежи, коментира шефът на общинската дирекция "Превенции" Светлана Коева. Програма за безопасността в интернет ще стартира във Варна през юни, като ще има специално организирано обучение от Георги Апостолов, шеф на Националния център по безопасност в интернет.

Акцентът на сега стартиралата кампания е агресията между децата, в която връстници ще учат връстници на толерантност, на магията на усмивката, да критикуват идеи и постъпки, а не хора.В акцията са включени 39 варненски школа и 60 доброволци от градския превантивен клуб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай