Посрещаме мощите на Йоаким и Анна

Посрещаме мощите на Йоаким и Анна | StandartNews.com

Смолян. За първи път в България на 21 август идват за поклонение мощи на родителите на Дева Мария - св. Йоаким и св. Анна. Ще ги донесе митрополитът на Тамасу Исайя от Кипърската православна църква по покана на Пловдивския митрополит Николай.

Двамата владици са приятели от годините, когато са били състуденти в руската столица. От 1994 до 1996 г. дядо Николай е специализирал в Московската духовна академия. Кипърският митрополит ще води голяма църковна делегация. Мощите ще бъдат изложени за поклонение в храма "Св. Марина" в Пловдив от 21 до 25 август. В събота по обяд светините ще бъдат пренесени в църквата "Св. Висарион" в Смолян, където ще останат и в неделя.

Родителите на Дева Мария са живели в Назарет. Йоаким произхожда от Давидовия род, а Анна - от рода на Аарон. Били известни с щедростта и милосърдието си - за себе си изразходвали една трета от доходите си, втората 1/3 давали за храма, а третата раздавали на бедните.

Животът им бил помрачаван само от липсата на деца. У израилтяните това се считало за голямо нещастие, понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за потомък очаквания Месия.

Йоаким прекарал 40 дни в молитва и строг пост в пустинята. Просил милостта на Бог да извърши чудо и той да стане баща, както Авраам станал родител в дълбоки старини. Анна тъгувала повече от съпруга си. Веднъж, при гледката на гнездо с малки птиченца, тя проплакала: "Само аз, Господи, съм мъртва и безжизнена. Цялата природа те прославя със своите плодове. Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня... Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й син. Чуй и мене.

И аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие!"Ангел застанал пред Анна и й съобщил, че молитвата й е чута. "Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария", казал вестителят. Анна дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога. Така и сторила - когато малката Мария навършила 3 г., била заведена в Йерусалимския храм и била дадена в служба на Бога.

Йоаким починал на 80-годишна възраст. Когато останала сама, св. Анна се преселила от Назарет в Йерусалим, сдобила се с жилище близо до дъщеря си. Молела се постоянно в храма до своята смърт.На 9 декември църквата чества празника Зачатие на света Анна. А девет месеца след това - на 8 септември, се родила Дева Мария. Светите праведни Богоотци Йоаким и Анна особено помагат при безплодие - самите те според Свещеното предание дълги години не са имали деца и след усърдна молитва към Бога се сдобили с рожба. Очаквайте утре икона на родителите на Богородица и специална молитва към св. Йоаким и Анна

Храмът "Св. Марина" в Пловдив ще бъде отворен денонощно, за да имат възможност всички желаещи да получат благословение от родителите на Божията майка. И в Пловдив, и в Смолян, до светините ще има духовници, които ще помазват за здраве с елей от кандилото на мощите, което гори постоянно. Те също така ще раздадат на всеки поклонник иконка с образите на светите Йоаким и Анна, осветена чрез докосване на светите им мощи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай