Посрещат лятното слънцестоене край древен храм

Заради пандемията събитието ще бъде ознаменувано с излъчване на филм онлайн

Посрещат лятното слънцестоене край древен храм | StandartNews.com

Древен орфически ритуал, предаван онлайн, днес в Националния археологически резерват "Тракийски и античен град Кабиле" край Ямбол ще маркира посрещането на Деня на лятното слънцестоене - 21 юни. Това ще стане чрез неизлъчван досега филм, представящ обреда. Традиционното посрещане на изгрева в първия летен ден в скалното светилище тази година няма да се проведе.

През последните години хиляди ентусиасти, от всички краища на България, пристигаха на Зайчи връх, за да въдят как първият лъч, в деня на лятното слънцестоене огрява ликът на богинята Кибела, изрязан в скалното светилище.

Заради пандемията тази година, организаторите от община Ямбол и Регионалния исторически музей, са решили макар и онлайн, да пресъздадат атмосферата от изгрева на най- дългия ден. Сценарият на възстановката е дело на проф. дин Валерия Фол, а музиката, композирана специално за целта, е на д-р Александра Фол.

Филмът може да бъде гледан на официалните фейсбук страници на Регионален исторически музей – Ямбол и на Община Ямбол. Начало е в 05:30 часа в неделя като видеото ще остане активно до края на деня, за да могат повече хора да съпреживеят атмосферата на мистичния обред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай