Последен ден за промяна на вида на осигуряването

Последен ден за промяна на вида на осигуряването | StandartNews.com

София. Днес е последният ден, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, информира БНТ.

Тази година крайният срок се падна в събота, затова данъчните дават два допълнителни дни отсрочка. Декларациите могат да се подават през целия ден в офисите на НАП.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд "Пенсии". По свои избор обаче могат да плащат вноска и във фонд "Общо заболяване и майчинство". В този случай осигурителният процент е по-висок. От НАП обаче признават, че много малко хора избират този вариант.

"Относително по-малко част от самоосигуряващите се избират да плащат допълнителни 3,5 % върху осигурителния си доход и да имат два допълнително покрити риска", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година. Другият вариант, когато това може да се случи, е в 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност. Декларацията може да се подаде в офис на НАП.

Тази декларация не може да бъде подавана онлайн. И то е така, защото сравнително много малък брой хора я подават, а разработването на такъв ИТ продукт е скъпо начинание. Опциите, които съществуват, са лично в офис на НАП по постоянен адрес най-късно до днес или да бъде изпратена по пощата отново днес като се гледа пощенското клеймо", обясни още Бъчваров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай