Посланик гори заради Боевски

Външно привиква Чавдар Николов да обясни защо не е казал за освобождаването на шампиона

Посланик гори заради Боевски | StandartNews.com

София. Посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов може да изгори заради случая с Гълъбин Боевски. Външно министерство съобщи, че е наредило на дипломата да се завърне незабавно в България за разяснение по случая. От ведомството на Кристиан Вигенин продължават да твърдят, че са научили за развитието на казуса Боевски едва когато шампионът е бил вече на път за родината.

"За съжаление това поражда сериозни въпросителни относно работата на българското посолство в Бразилия", посочиха от външно. За момента министерството не е получило все още никакъв доклад от посолството ни в Бразилия, което събира информация по случая. Очаква се такава да бъде предоставена от привикания Чавдар Николов.

Говорителят на Външно Ивайло Кашканов не се ангажира пред "Стандарт" с точна дата за пристигането на Николов, но той е очакван възможно най-скоро следващата седмица. Посланикът бил уведомен, че трябва да се завърне в България и предприемал нужните за това стъпки. Кашканов отказа на този етап да припише вина за хаоса около Боевски на Чавдар Николов.

"Не мога предварително да се произнеса за ничия вина. Именно това е целта на проверката, която предприемаме. Ръководството на министерството иска да говори лично с него с цел установяване на обективната истина", коментира Кашканов. Той отказа да отговори дали външният министър вече е разговарял по телефона с Николов, който според някои медии е братовчед на предишния министър Николай Младенов. Ивайло Кашканов отказа да каже и дали посланикът може да бъде наказан.

"Зависи от изхода на проверката", каза говорителят.

Според източници на "Стандарт" не е изключено Николов да получи дисциплинарно наказание.

Според Закона за дипломатическата служба едно от тези наказания е предсрочно прекратяване на задграничния мандат. Другата предвиждана от закона мярка е "временно понижение с един предходен дипломатически ранг или на по-ниска с едно ниво длъжност за срок до една година". От Външно вчера заявиха още, че освобождаването на Боевски е "суверенно решение на бразилските власти, което ние оценяваме по достойнство. Разглеждаме това като израз на хуманно отношение към български граждани".

МВР знаело за паспорта на Гълъбин

МВР е знаело, че се издава временен паспорт на Гълъбин Боевски в Бразилия. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в кулоарите на парламента. "Ведомството е било питано по отношение на потвърждаване на самоличността, което е практика при издаването на временни паспорти", уточни Йовчев.

В четвъртък от Външно министерство обясниха, че паспортът, с който шампионът ни се върна от Бразилия, е бил издаден на 11 октомври от българските консулски служби. В последните дни стана ясно, че българските власти не са били наясно за подготовката за завръщането на Боевски в България. Йовчев обясни още, че комуникация с бразилското посолство по случая не е имало. Вътрешният министър отклони въпросите за това дали Боевски ще бъде разследван и у нас за наркотрафик. Той призна, че не е запознат в детайли с казуса, и допълни: "Всичко, което трябва да се направи, ще бъде направено". "За да бъде образувано производство, трябва да има събрани данни", коментира още вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай