Поскъпват картофите и оризът

Поскъпват картофите и оризът | StandartNews.com

София. Най-много през изминалата седмица са поскъпнали яйцата, картофите, оризът и лещата, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за цените на едро. Яйцата са поскъпнали с 5,6%, а цената на картофите на едро се е повишила с 3,9%. При ориза и лещата поскъпването е съответно с 3% и 2,6%.

Повишаване на цените с 2,6% е отчетено и при морковите. Най-сериозно понижение на цените на едро през изминалата седмица е отчетено при маслото - спад с 4,5%, както и при вносните краставици, които са поевтинели с 4%. Леко са паднали и цените на мандарините (-2,2%) и лимоните (-1,8%).

Блумбърг: Цените още ще падат

България е една от осемте държави от ЕС, които според експерти ще отчетат дефлация и през 2015 г., съобщава Блумбърг. В правителствената прогноза за бюджета за тази година се очаква минимална инфлация от 0,1%. Останалите страни от ЕС, където се очаква дефлация, са Хърватия, Гърция, Полша, Испания, Швеция, Белгия, Естония и Германия. Според класацията на Блумбърг България е най-дефлационната страна в света - през 2014 г. осем пъти имаше понижение на цените на месечна база, като за цялата година има отрицателна инфлация от минус 0,9%. Но агенцията смята, че тази година страната ни ще бъде изместена от Швейцария, където заради шоковото поскъпване на франка с 20% само за последния месец се очаква през 2015 г. индексът на потребителските цени да се понижи с 1,5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай