Поскъпване с 5% на билетите за БДЖ

Поскъпване с 5% на билетите за БДЖ | StandartNews.com

София. Цените на билетите за така наречените "комерсиални" жп-дестинации ще бъдат увеличени. Това обяви транспортният министър Данаил Папазов на среща в София със служители и работници от дружествата в "Холдинг БДЖ" ЕАД и Национална компания "Железопътна инфраструктура". Поводът беше Денят на железничаря (6 август) и 125-годишнината от създаването на Българските държавни железници. Средното поскъпване на билетите за влак ще е 5 на сто, добави министърът.

Министърът представи пред служители на БДЖ мерките, които ще бъдат предприети за оздравяване на дружеството. Той посочи, че друга основна задача на екипа му е да подобри условията на труд.

Папазов обясни, че е възможно дружеството БДЖ да бъде обявено в несъстоятелност, ако първо не се уредят дълговете на компанията с кредиторите. Той добави, че управляващите ще настояват за разсрочване на дълговете на БДЖ за около 10 години.

Министърът на транспорта заяви, че първо трябва да бъде уреден въпросът с кредиторите на БДЖ и едва след това ще се мисли за увеличение на заплатите в сектора.

"Много по-важно е в момента да решим въпроса въобще да се получават заплати. Съжалявам, че това е доведено до такава фаза", каза Папазов. Той добави, че се работи и по въпроса да няма проблеми в осигуряването на ваучери за храна на служителите.

Министър Папазов поясни, че в системата на държавните железници не се предвиждат съкращения.

По-благоприятни, достойни условия за всички служители на железницата, адекватни на отговорната професия на железничар, предложи Данаил Папазов.

Спешните мерки на транспортния министър предвиждат и реформиране на административната структура, която, по думите му, в момента не е функционална. Ще бъдат продадени всички неоперативни движими и недвижими активи на дружеството, напомни министърът. Това, включва такива неща, които няма да могат да бъдат използвани в бъдещата експлоатационна дейност.

"Разбира се, всичко, което е необходимо на БДЖ и има бъдеще за развитие, няма да бъде продавано. Ориентировъчната пазарна цена на всички ненужни активи е над 100 милиона", каза Папазов.

Малките приходи са големият проблем на БДЖ, обобщи министърът и усилията му са насочени в тази насока.

За привличане на допълнителни пътници, второ, за привличане на допълнителни товари. Единственото е активното предлагане на услугата и атрактивното предлагане на услугата, а не просто да чакаме клиентите да дойдат, защото съществуват БДЖ. Такъв филм в 21-ви век няма, каза Папазов.

На днешното събитие присъстваха още заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Антон Гинев, изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД, Чавдар Трендафилов, генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура", Милчо Ламбрев, както и представители на ръководствата на двете компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай