Порой с човешки бой заля Вълчи Дол

Порой с човешки бой заля Вълчи Дол | StandartNews.com

Варна. Комисия започва огледи във варненската община Вълчи дол, Варненско, където проливен дъжд нанесе големи щети на къщи, улици и обществени сгради.

Жители на селището свидетелстват за приливна вълна висока колкото човешки бой по улиците.

За възстановяването на щетите ще се търсят средства от Фонда за бедствия и аварии.

Пострадали са къщи, улици и обществени сгради. Според мета на града Пенка Йорданова всички улици в общината са наводнени.

Няколко улици са напълно заличени от стихията, буквално за минута една от тях се превърнала в река. Водата напълнила мазетата, а после нахлула и в стаите. Напорът на водата бил толкова силен, че Недялка Ангелова не успяла да отвори входната врата и да излезе навън. Тя се качила на терасата на втория етаж и подала сигнал на тел. 112. Повече от час отнело на пожарникарите да я спасят.

В редица селища предимно в Североизточна България в неделя паднаха валежи от над 100 литра на квадратен метър. От вчера сутринта до 03,00 часа тази сутрин най-голямо количество валежи е паднало в Силистра – 132 литра на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. На много места в страната са паднали значителни количества дъжд – в Русе – 127 литра, в Плевен – 108 литра, в Шумен – 89 литра, в Разград – 84 литра, в Ловеч – 81 литра, в Свищов – 76 литра, в Оряхово – 66 литра, в София – 53 литра, на връх Мургаш – 86 литра, на връх Ботев – 85 литра и на връх Мусала – 37 литра.

През нощта за периода от 21,00 час до 03,00 часа най-много валежи са паднали в Силистра – 33 литра на квадратен метър, в Добрич – 21 литра и в Русе – 19.

Днес дъждовете спират. Код "жълто" е в сила за областите Добрич, Варна и Бургас, заради очакван силен вятър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай