Пороите взеха първа жертва

Пороите взеха първа жертва  | StandartNews.com

Бургас. Поройните дъждове взеха първа жертва. Жена се е удавила в района Отманли-Ченгене скеле. На самото Ченгене скеле са завлечени от пороя много лодки и рибарски постройки, има обърнати автомобили, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

В същото време се издирва младо момиче, родено през 1993 г. В издирването участват много пожарникари, очаква се да се включи и хеликоптер.

Кризисна точка е „Победа". Залята е голяма част от квартала, също и улица „Индустриална". Затова в момента автобус 211 заобикаля по околовръстното – това е временно, докато се оттече водата. 15 души от „Победа" сме евакуирали и настанили в приюта за бездомни на ул. „Китка" №5 – това е в отсрещния квартал „Акации". Нахранени са и са на сухо. Из града има паднали клони – работи се по отстраняване и почистване. На няколко места из периферните селища в общината има паднали електрически стълбове. Работи се и по този проблем, но за момента няма ток в селата Димчево, Твърдица. Няма ток на няколко места в самия град Бургас – на улиците „Дебелт", „Мария Луиза", „Оборище". И тук възстановителните екипи работят. В знак на почит към паметта на загиналата жена Община Бургас отменя единствения концерт в програмата си за днес – музикално-поетичния спектакъл „Морето", насрочен за 12.00 часа на острова. Концертът в Българово днес от 18.00 часа, посветен на 40 години от обявяването на селището за град, ще започне с минута мълчание. Ритуалите, посветени на Съединението, остават, информират още от пресцентъра на община Бургас.

Село Бисер

Заради поройните дъждове жителите на село Бисер са евакуирани, това каза в ефира на Нова телевизия кметът на селото Златка Вълкова.

„Вали проливен дъжд цяла вечер. Нивото на реката е доста покачено. Проверен е язовир Орешец. Водата се изпуска от „Напоителни системи" профилактично, даже не е стигнала още до преливника. Риск оттам няма. Евакуирахме хората, които са покрай реката и ниските части на селото, за да няма евентуално някакви жертви. Пуснахме сирената, камбаната на църквата беше бита", обясни кметът.

„Докато не получим информация, която да ни успокои и да се понижи нивото на реката, няма да пуснем хората от най-ниските къщи да се приберат по домовете си", подчерта кметът.

Бедствено положение в Приморско

Бедствено положение обаче обявиха в Приморско. Пътят Ново Паничарево – Ясна поляна – Приморско е затворен, съобщи Фокус. Двата моста над река Ропотамо между селата Ново Паничарево и Ясна поляна са пропаднали.

„В село Ново Паничарево нещата са много зле. На места в дворовете има над метър вода. Наводнени са мазета приземни етажи и др.", обясни Димитър Христов, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка" в Областна администрация- Бургас.

Работи се по направлението Бургас – Атия, където има блокирани хора в почивна база в село Атия. В момента заседава кризисен щаб.

Река Ропотамо е излязла от коритото си

Интензивните валежи са нанесли щети по пътните артерии на територията на област Бургас. Към момента е затворен главният път между Созопол и Приморско и Приморско и Китен. Причината е река Ропотамо, която е излязла от коритото си. В района са разположени полицейски патрули, които спират движението и насочват водачите към най-близкото населено място, информират още от МВР.

Бедствено положение в Гълъбово

Триметрова приливна вълна е заляла Гълъбово, съобщиха зрители на бТВ. Кметът на града Николай Тонев не успя да потвърди информацията в ефира на бТВ, но заяви, че ще обяви бедствено положение.

По думите му, местната река е излязла от коритото си на едно място, но информацията за наводнени къщи и засегнати хора се обобщава.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково. Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до „Лидл" – Харманли е затворен поради преливане на реката. Към 6.50 часа в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени.
На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан. Със заповед на директора на РДПБЗН – Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Към момента спасителни екипи участват в локализирането и ликвидирането на 123 произшествия на територията на цялата страна.

Оранжев код за опасни валежи в 8 области

Тази нощ е обявен оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната, информира страницата на НИМХ към БАН. Още 6 области са с жълт код.

Най-силни валежи се очакват в областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик. Очакваните количества дъждове в тези области до днес на обяд са 40 – 50 л. на кв. м, като на места са възможни и по-големи количества.

Тази нощ най-проливни дъждове са измерени в Бургас – 84 л на кв. м. В Хасково дъждът е бил 49 л на кв. м, в Чирпан – 23 л на кв. м, Ловеч – 42 л на кв. м, Враца 23 л на кв. м, Казанлък 55 л на кв. м.

Очаква се към обяд дъждовете да отслабнат, но обстановката все още е нестабилна и са възможни промени. Особено силни ще са дъждовете в Южна и Северозападна България.

Жълт код за опасност от обилни валежи е обявен за Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Смолян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай