Пореден ден "На кафе пред парламента"

Пореден ден "На кафе пред парламента" | StandartNews.com

София. Нов ден на протести и тази сутрин в знак на недоволство срещу управляващите и назначението на новия управител на Софийска област Емил Иванов в района около сградата на Народното събрание „на кафе".  Протестиращите се опитват да спират колите на депутатите. Те се оплакаха, че в началото полицията се е опитала да им забрани демонстрацията, която се провежда вече почти месец.

09:50: Събралите се протестиращи „На кафе пред парламента" тази сутрин се отправиха по бул. „Цар Освободител" към сградата на Министерски съвет, предаде „Фокус". Преминавайки, протестиращите блокираха движението от ул. „Г.С. Раковски" до площад „Независимост". Те вървят по средата на пътното платно и скандират оставка, мафия и освиркват управляващите. Протестиращите, които предвождат шествието, са издигнали лозунг „Революция". Скандирайки, гражданите развяват и български знамена. Участниците в днешния протест, които се отправиха към Министерски съвет, са не повече от 80. Сред тях има и велосипедисти. Протестиращите направиха път на преминаваща по бул. „Цар Освободител" линейка. Полицаи ескортират шествието.

09:20: Двамата мъже, които раздават „висящо кафе" - Валентин и Жоро, разказаха, че тяхната инициатива е събрала над 1500 лева вече и парите са дарени на църквата „Свети Георги" в квартал „Дървеница", цитирано от Дарик. Кафето се раздава безплатно, но има касичка, в която всеки от протестиращите може да остави определена сума пари, ако пожелае.

Към събралите се демонстранти пред сградата на парламента отново се присъединиха и участниците от протестния велопоход. Техният сборен пункт е пред фонтаните на президентското, след което преминават покрай сградата на Народното събрание и продължават по бул. „Цар Освободител".

08:55: Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова не успя да влезе от служебния вход на парламента. При опит да заобиколи, тя бе посрещната от протестиращите, които започнаха веднага да я освиркват, да използват нецензурни думи към нея, и да искат оставка. На въпрос, какво им е казала, Мая Манолова заяви, че просто не е могла да влезе от служебния вход и търси начин да влезе в сградата на Народното събрание. Полицаите й направиха път и тя премина през загражденията. Протестиращи има около цялата сграда на Народното събрание: пред сградата на парламента, до служебния вход и до паметника на Цар Освободител. На няколко пъти протестиращите пред Народното събрание се опитаха да блокират движението по бул. "Цар Освободител", но полицията не им позволи. Буквално преди минути при поредния опит за блокада, те успяха да спрат движението. Остава засилено полицейското присъствие.

08:45: Пред главния вход на Народното събрание са се събрали десетки граждани, които протестират срещу управляващите. Протестиращи велосипедисти отново преминаха покрай сградата на парламента, спряха се за момент и с викове „Оставка" подкрепиха протеста. Протестиращите са издигнали лозунги, които гласят: „Гражданите да избират министри и всички висши длъжност", „Как да ви обичам на инат", „Блокада на парламента", „Урок номер 7: Фасадната демокрация не е демокрация". И тази сутрин гражданите, които се включват в протеста, получават безплатно кафе, като инициативата гласи: „Кафето е от нас, оставката е от тях". Протестиращите могат да си вземат и баница и кисело мляко, които се раздават безплатно.

08:30: По-голямата част от събралите се протестиращи се намират зад сградата на Народното събрание, като са застанали до загражденията до храм-паметник „Свети Александър Невски", където е и входът, от който влизат народните представители. На въпрос, защо днес са зад сградата, недоволните граждани заявиха, че искат да посрещат депутатите, които ще влязат за редовното заседание на Народното събрание, и да спират техните автомобили.

Събралите се протестиращи са седнали на земята, точно пред отворения вход на загражденията. Изключение направиха, за да пропуснат преминаващ пожарен автомобил, който влезе зад загражденията. Не се чуват скандирания, някои от протестиращите носят български знамена, а другите са ги наметнали на телата си. Граждани се събират и пред главния вход на Народното събрание, където се чуват освирквания.

Засилено е полицейското присъствие в района около сградата на парламента. Малко по-рано е имало конфликт с протестиращите, тъй като полицията не им е позволила да се събират там и ги предупредила, че в противен случай ще използва законови силови мерки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай