Полицията задържа мним нотариус

Полицията задържа мним нотариус  | StandartNews.com

София. Полицията задържа 45-годишен мъж, представял се за нотариус, информират от пресцентъра на МВР.

Операцията е реализирана от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" в ОД на МВР-София, на задържания му е повдигнато обвинение. Разследването по случая започнало след постъпил сигнал за договори за покупко-продажба на МПС. Според информацията, документите били с нотариална заверка от нотариус с район на действие Софийски районен съд, който към момента на тази нотариалната заверка е с отнети права. Служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" в ОД на МВР-София предприели задълбочена проверка по случая. След справка в Нотариалната камара те установили, че посоченият в сигнала нотариус от 2011 година е с отнети права във връзка с влязла в сила присъда по чл. 311 от Наказателния кодекс. На страните по представените договори били снети писмени обяснения. Те заявили, че „нотариусът" обикновено получавал за „услугата" по прехвърлянето двойна такса в размер на 180-200 лева. Причината за това била, че договорите се изготвяли в извънработно време или клиентите не притежавали част от необходимите реквизити за сделката – напр. документ за платени данъци.

От проведените оперативно- издирвателни действия била установена самоличността на мъжа, изготвял фалшивите документи - С.Н. на 45 години, осъждан по чл. 316 от Наказателния кодекс, в изпитателен срок на условна присъда. На 21 август, при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност", С.Н. е задържан непосредствено след изготвен от него договор за покупко - продажба на автомобил БМВ При последвалото претърсване в управлявания от него автомобил и в жилище в Етрополе са иззети печат на нотариус, с район на действие СРС, множество договори - оригинали, копия и празни такива; регистрационни номера на МПС- български и чужди; регистрационни талони за МПС; лаптоп и флаш памет.

На задържания е повдигнато обвинение по чл. 212 и чл. 308, ал.5 и ал.7 от НК за това, че в условията на продължавано престъпление, за периода 21 февруари- 24 март с цел да получи имотна облага, е въвел в заблуждение множество лица, като е използвал неистински договори за покупко- продажба на МПС, на които е придаден вид, че са нотариално заверени с печат и подпис на нотариус с район на действие СРС. След доклад на материалите в Районна прокуратура- Етрополе му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража".

Продължава работата по установяване на други съпричастни лица и документиране на цялостната престъпна дейност на задържания мъж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай