Полицай №1 на Варна се прицели в джебчиите

Полицай №1 на Варна се прицели в джебчиите | StandartNews.com

Николай Калчев работил като надзирател, докато учил висше

Новият временен шеф на полицията във Варна бе изненада дори за партийната централа на управляващите в морската столица. Това означава само едно - че назначението на главен инспектор Николай Калчев не е политическо, категорични са униформените край морето.

Издигането му на поста е било като гръм от ясно небе и за самия него, признава пред близките си 45-годишният полицейски шеф. Той е зодия Телец. Заповедта за назначението идва малко след рождения му ден в началото на май. Калчев бил в пълно неведение за рокадата и затова с приятели планирали почивка в Анталия. Трябвало да лети на 17 май за турския курорт, но се е разминал заради новите си задължения. Аверите му заминали за ваканцията и се надпреварвали с имейли и SMS-и да го дразнят как добре си прекарват в южната ни съседка, докато той трябва да гони бандитите.

Полицейският шеф вече 23 години работи в системата на МВР. При представянето си пред медиите той откровено заяви, че е заварил дирекцията в плачевно кадрово състояние. Няма началници на отдели и сектори, няма никой начело на досъдебното производство, както и на Четвърто РПУ, което отговаря за 5 общини. А за последните две години 160 ченгета са напуснали звеното във Варна, като няма нито едно ново назначение. "Рокадата е заради резултатите в работата", обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев защо е решил да смени досегашния директор с нов.
Николай Калчев има две магистратури от Техническия университет по специалностите "Радиотелевизионна техника" и "Публична администрация". В същия вуз е завършил семестриално и право. В системата на МВР започнал като надзирател в затвора едва на 23 години, още като студент. В завода съкратили баща му и той се захванал да помага в издръжката на семейството. Работил е като разузнавач в сектор "Криминална полиция", началник група в Първо РПУ и началник на сектор в Транспортна полиция. Последно е бил началник група в сектор "Криминална полиция" към Трето РПУ. Най-много безсънни нощи е изкарал в група "Грабежи" към областната дирекция - почти 6 години с известно прекъсване. Най-тежките спомени от това време са свързани със серията обири покрай зловещия тандем на убийците Йордан и Златан, които екзекутираха три невинни жертви в Куманово. А при осуетен техен грабеж те гръмнаха и двама полицаи, единият от които фатално.

Предстоящият летен сезон ще е голямото изпитание за новия полицейски шеф. "Идеята ми е да мога да окомплектовам ръководния състав, защото в момента е скъсана връзката между висшия ръководен и изпълнителския състав. Това е първото нещо, което искам да направя", заяви Николай Калчев. Силно предизвикателство за него сега са джебчийската мафия по морето, срещу които се надигнаха и доброволци, обединени в група във Фейсбук.
Николай Калчев има син в пети клас. За момчето казват, че е ученолюбиво като баща си и обича спорта като него. Новият полицейски шеф обаче е спрял сутрешните футболни срещи с колеги, които редовно си устройвали от 7 до 8 часа в "Младост" през седмицата. Вече не остава време и за любимия риболов с лодките на приятели в морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай