Полицаи ще придружават пияни шофьори за кръвна проба

Полицаи ще придружават пияни шофьори за кръвна проба | StandartNews.com

София. Служителите на МВР ще придружават до лечебно заведение водачи на автомобили с проба за алкохол над 1.2 промила. Това каза Стойчо Константинов, началник сектор в полицията.

Константинов обясни, че сегашната наредба не включва задължително съпровождане от служители на МВР, а взимане на кръвна проба. Другият момент от новия проект е установяване на самоличността на лицето. Към настоящия момент, ако то не носи със себе си лична карта, не му се взима кръв.

"В проекта е предвидено и вземането на две проби за изследване, като досега пробата беше една. Вече ще има и контролна. За установяване на упойващо вещество освен кръв е предвидено да се взима и урина", посочи Стойчо Константинов, цитиран от „Фокус".

По думите му в проекта на наредбата е предвидено изследването на пробите да се извършва двукратно, а резултатът от тях да не бъде с разлика повече от 10%.

Пробите ще се съхраняват за 12 месечен срок, а не три месеца, каквато е досегашната практика. Включено е и изискването концентрацията на алкохола да се отразява до втория знак.

Изготвена е изцяло нова наредба, в която е записано, че шофьорите ще трябва да дават освен кръв и урина, с цел установяване на упойващи вещества и наркотици. Увеличава се и срокът за съхранение на кръвните проби от 3 на 12 месеца.

Причината е, че към настоящия момент, в част от болниците, особено в столицата, където шофьорите дават кръв, няма условия тя да бъде изследвана. Затова след като пробата е взета, тя се кара с линейка до най-близката лаборатория. Превозването на пробите дава основание дори на провинилите се шофьори да обжалват наложените им наказания и така на практика дори пробата да е положителна, те не губят правото да шофират, посочва Нова телевизия.

Според промените, които се обсъждат, е да бъдат разписани точно определени болници, в които да се изследват шофьорите, както и кое точно от трите ведомства ще плати транспортирането им. Засега транспортът се поема от болниците и е за тяхна сметка. Медиците са категорични, че кръвните проби за алкохол на шофьорите служат за нуждите на разследващите и именно те трябва да ги плащат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай