Полфрийман не вижда проблем в номинацията си

Полфрийман не вижда проблем в номинацията си | StandartNews.com

Искаш аз да съжалявам, че съм оцелял – представяш ли си 15 човека да те удрят с камъни за 10 минути? Възможно ли е човек, който е несправедливо съден, да се чувства виновен? Това запита от ефира на bTV австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов през 2007 г.

Неговото име се оказа в центъра на голям скандал, след като той и оглавяваната от него затворническа правозащитна организация бяха номинирани в класацията „Човек на годината" на БХК. За Полфрийман номинацията е нещо нормално заради свършеното през годините.

По повод другите номинирани, отказали се от класацията заради него, убиецът коментира: „Има интереси – да бъдат добре пред другите. Това не означава, че човек, който вика шумно е по-важен от този, който не вика толкова шумно".

Австралиецът категорично не би оттеглил номинацията на сдружението: „Оттеглянето на номинацията на нашето сдружение ще е удар по морала на затворниците в страната (...) Номинацията е гордостта на всички затворници, които се борят за справедливост – все едно да се каже „Вие нямате права да правите нещо добро".

Според него недоволните от участието в „Човек на годината" или не знаят с какво се занимава той сега, или „слушат интригите на жълтата преса".

Полфрийман каза, че не разбира как може номинацията да бъде гавра с паметта на жертвата му: „Аз съм бил нападнат от 15 човека, бил съм сам, той е бил един от тях. Аз знам, че съм бил там, за да защитя човек, който Андрей е нападнал със своите приятели – 14 скинари. За каква памет говорим – за левскари, за скинари, за расизъм?".
Той отбеляза, че чрез църквата се е опитвал да организира помирителна среща с близките на Андрей Монов, но те отказали.

По думите му присъдата е издадена от „най-корумпираната съдебна система в света". „Има ли шанс да чувствам вина, когато аз постоянно трябва да имам огради и стени – надзиратели бият, прокурори лъжат. Ако се чувствам зле – „Това е защото си виновен", ако кажа, че се чувствам добре – „Това е защото си нагъл", каза още Полфрийман.

Той заяви, че не иска да се връща в Австралия, защото това, което прави за затворниците тук, не е нужно там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай