Покоряваме Южния полюс

Покоряваме Южния полюс | StandartNews.com

София. За първи път българското знаме ще бъде забито на най-южната точка на нашата планета. Това ще направи българският учен проф. Христо Пимпирев по време на Световна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс. Тя ще се състои през "вечния ден" – или лятото на Антарктида. Тогава слънцето не залязва, а температурата ще бъде около – минус 35 градуса по Целзий.

В експедицията ще участват американци, германци и канадци. Проф. Пимпирев ще пътува заедно с монголския професор Лхамсурен Дугержав, съобщиха от Българския антарктически институт.

Те тръгват в 14 часа от летището в София по маршрута София - Франкфурт - Сантяго де Чили - Пунта Аренас - Южния полюс. От Пунта Аренас групата ще кацне в полеви лагер в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсент, за двудневна аклиматизация. След това учените ще продължат пътя си до полюса. Там експедицията ще пренощува на палатки при температура около минус 35-40 градуса. На другия ден учените се завръщат в Пунта Аренас.

България участва в управлението на Антарктида от 1998 г. заедно с още 27 държави. Едва сега обаче държавата ни ще стигне и до Южния полюс.

За мен е голяма чест да бъда първият, който ще постави на Южния полюс българското знаме, заедно със знамената на другите нации, които са били там, каза проф. Пимпирев пред Агенция Фокус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай