Показват уникални снимки на съратници на Апостола

Показват уникални снимки на съратници на Апостола | StandartNews.com

Уникални снимки на съратници на Апостола ще бъдат показани от Общобългарския комитет "Васил Левски". Те са подарък от известния колекционер Румен Манов, който преценил, че най-добре ще бъдат запазени в Комитета. Става въпрос за оригинали, които са част от личната колекция на Манов, обясни председателят на Общобългарския комитет Васил Василев. На фотографиите са най-близки съратници на Апостола.

Едната е на Христо Загорски – мъж на Яна, сестрата на Левски, който е бил негов другар. Втората е на Никола Цветков (Бакърджийчето) - съдържател на Къкринското ханче, учредител на Революционния комитет в Ловеч, арестуван заедно с Левски в ханчето, който успява да спаси комитетския архив, скрит в самара на коня на Апостола. Николчо Бакърджийчето, както е известен, е доведен брат на Христо Иванов-Големия – най-близък съратник на Левски.

Цветков получава заръка от Революционния комитет да вземе Къкринското ханче, арестуван е заедно с Левски, но успява да се измъкне поради това, че е ханджия. След като е освободен, той успява да скрие самара на коня, където е архивът. Третата снимка е на Георги Фъргов - първи братовчед на Левски, член на Революционния комитет, учител и съратник на Апостола. Фотографиите ще бъдат пазени в Общобългарския комитет, където се намират и други уникални оригинали на снимки. Копия на фотосите от колекцията на Манов ще бъдат качени в сайта на Комитета. Днес той ще даде пресконференция по повод годишнината от рождението на Васил Левски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай