Събота,

Показват сърцето на Иван Вазов, за първи път от 25 г.

От: Администратор -
3340
Показват сърцето на Иван Вазов, за първи път от 25 г.
A
A
A

От литературния музей опровергават митовете за смъртта на патриарха на българската литература

Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов ще бъде показана от 2 до 9 юли в къщата-музей на поета в София, където се съхранява, но не е излагана от 25 години, съобщиха от Националния литературен музей.

На 9 юли - рождения ден на поета, ще бъдат поднесени венци и цветя в 11.00 ч. пред паметника на Вазов на ул. "Г. С. Раковски" в столицата.

От литературния музей отбелязват, че Домът на Вазов още приживе на поета се превръща в поклонническо място за българите, остава си такова и до днес - посещава се от стотици деца и хора, които искат да се потопят в съхранената атмосфера. Идват и мнозина, обзети от всевъзможно, често нездраво любопитство, за да разпитват за твърде личните подробности, с които обраства всеки национален мит, какъвто несъмнено е и Иван Вазов.

Мнозина задават въпроса за смъртта на поета и за сърцето му, запазено в стъкленица.

От музея са сигурни, че Иван Вазов издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. Сестра му Въла Вазова е описала подробно последните мигове на поета. На следващия ден при направената от д-р Кубрат Каракашев в присъствието на д-р Стоянов аутопсия, сърцето и мозъкът са затворени и съхранени в стъкленици, тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма "Света Неделя" от 24 до 28 септември.

В навечерието 166-годишнината от рождението на поета и по случай 90-годишния юбилей на къщата-музей, от Литературния музей искат да удовлетворят това любопитство.

Те отбелязват, че с това събитие, едва ли ще сложат край на "множеството спекулации и непочтителния интерес към живота и смъртта на Иван Вазов, който продължава да бъде "любим обект" и на жълтата преса, която описва, дописва, измисля и обругава кощунствено живи и мъртви". Желанието ни е различно и навярно е в съгласие с желанието на Вазовите близки и съвременници, които са взели решението да запазят и част от тленната плът заедно с нетленността на Словото, отбелязват от Националния литературен музей.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички