Неделя,

Показват сърцето на Иван Вазов, за първи път от 25 г.

От: Администратор -
A
A
A

От литературния музей опровергават митовете за смъртта на патриарха на българската литература

Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов ще бъде показана от 2 до 9 юли в къщата-музей на поета в София, където се съхранява, но не е излагана от 25 години, съобщиха от Националния литературен музей.

На 9 юли - рождения ден на поета, ще бъдат поднесени венци и цветя в 11.00 ч. пред паметника на Вазов на ул. "Г. С. Раковски" в столицата.

От литературния музей отбелязват, че Домът на Вазов още приживе на поета се превръща в поклонническо място за българите, остава си такова и до днес - посещава се от стотици деца и хора, които искат да се потопят в съхранената атмосфера. Идват и мнозина, обзети от всевъзможно, често нездраво любопитство, за да разпитват за твърде личните подробности, с които обраства всеки национален мит, какъвто несъмнено е и Иван Вазов.

Мнозина задават въпроса за смъртта на поета и за сърцето му, запазено в стъкленица.

От музея са сигурни, че Иван Вазов издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. Сестра му Въла Вазова е описала подробно последните мигове на поета. На следващия ден при направената от д-р Кубрат Каракашев в присъствието на д-р Стоянов аутопсия, сърцето и мозъкът са затворени и съхранени в стъкленици, тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма "Света Неделя" от 24 до 28 септември.

В навечерието 166-годишнината от рождението на поета и по случай 90-годишния юбилей на къщата-музей, от Литературния музей искат да удовлетворят това любопитство.

Те отбелязват, че с това събитие, едва ли ще сложат край на "множеството спекулации и непочтителния интерес към живота и смъртта на Иван Вазов, който продължава да бъде "любим обект" и на жълтата преса, която описва, дописва, измисля и обругава кощунствено живи и мъртви". Желанието ни е различно и навярно е в съгласие с желанието на Вазовите близки и съвременници, които са взели решението да запазят и част от тленната плът заедно с нетленността на Словото, отбелязват от Националния литературен музей.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички