Показват макет на Бронзовата къща само на болярите

Показват макет на Бронзовата къща само на болярите | StandartNews.com

Велико Търново. Макет на Бронзовата къща ще бъде показан за пръв път в старата столица преди тя да бъде построена в цялостен мащаб.

В общината вече е постъпило искане от скулптора архитект Пламен Деянов експозицията да бъде приета за два месеца през месец май следващата година, каза кметът Даниел Панов. Авторът на къщата - скулптура, смята да я построи там, където е била и родната му къща на Самоводскта чаршия. Той е обещал, че ще пристигне в старата столица за да открие изложбата с макетите на осмото чудо на света, както определят скулптурата, която тежи 250 т.

Макетът и негови скици да бъдат подредени на първия етаж в изложбените зали "Борис Денев" на Боруна. Тази част от залите напълно ще бъде освободена от картини, за да приеме творбата на Деянов. В кореспонденцията между автора и градоначалника става ясно, че редица богати световни меценати ще дойдат в старата столица за изложбата.

"Бронзовата къща" се предвижда да бъде изградена от 4000 специално отлети елемента. Предполагаемата й обща стойност е около 10 млн. лв., като средства се събират чрез специално създадена за проекта фондация. Идеята на автора е космополитният проект да се превърне в център за съвременни изкуства. Първоначалният замисъл на автора е бил "Бронзовата къща" да бъде издигната в Лос Анжелис, но се отказва и избира чаршията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай