По-евтина застраховка за старите коли

Очакват цените отново да се вдигат след спада през 2012-а

По-евтина застраховка за старите коли | StandartNews.com

Застраховката според джоба. Това е последната тенденция, която се наблюдава у нас. Тя се потвърждава от факта, че някои компании продават по-евтина "Гражданска отговорност" на собствениците на стари коли. Очаква се, че хората, които карат подобни возила, са с по-ниски доходи. Отстъпките са между 5 и 10% от цената на полицата, като от тях може да се възползват предимно собственици на коли над 15 г. Например за автомобил двигател от 1600 куб. см, произведен през 1996 г. и собственост на 30-годишен софиянец, задължителната автополица ще струва между 168 и 205 лв., ако се купи от компания, предлагаща такива отстъпки. За същия  автомобил, само че произведен през 2011 г., "Гражданска отговорност" ще струва с около 10-15 лв. по-скъпо. И при двата случая ще има още по-големи отстъпки, ако колата не е със софийска регистрация. Още по-сериозно сваляне на тарифата се предвижда за по-възрастните шофьори, които карат по-внимателно. Реално най-евтината "Гражданска отговорност" на пазара в момента е за малък автомобил, управляван от по-възрастен шофьор, живеещ в някой от малките градове в България. Ако вземем за пример "Опел Корса" от 1995 г. с разградска регистрация, собственост на 65-годишен човек с дълъг шофьорски стаж и без катастрофи през последните години, то цените на полицата тръгват от 150 лв., а най-скъпите са по 174 лв. В същото време, ако тази кола е регистрирана в София, а собственикът й е 20-годишен младеж, най-евтината "Гражданска" ще излезе над 165 лв. При някои компании пък тарифата определя полицата за същото возило да струва 466 лв.

През последната година у нас се случи нещо, което не бяхме виждали от години - "Гражданска отговорност" леко поевтиня. "Реално средната цена на застраховката е повишена, защото през 2012 г. имаше сериозно вдигане на тарифите за камиони, автобуси, влекачи и всякакви МПС-та за бизнеса", обясни управителят на застрахователния брокер SDI Кольо Делев. Доста компании пък намалиха тарифите при леките автомобили, за които се декларира, че няма да излизат в чужбина. При тях в някои случаи цените паднаха с 10%. Въпреки това обаче покритието на "Гражданска отговорност" продължава да пада, тъй като все повече хора не си подновяват полиците. Делев обаче смята, че тенденцията с намаляването на тарифите ще се обърне. "Очаквам през тази година плавно да започнат да се вдигат цените и за леките автомобили", казва шефът на SDI. Причините за това са доста по-високите лимити за размера на покриваните от застрахователите щети, които влязоха в сила в средата на 2012 г. От друга страна съдилищата присъждат все по-високи обезщетения при смърт или трайна загуба на трудоспособност на пострадал в катастрофа. И статистиката показва, че повечето застрахователи отчитат загуби по "Гражданска отговорност". Всички тези фактори подсказват, че компаниите ще започнат леко да повишават тарифите си през тази година", смята Кольо Делев.

От 150 до над 1600 лв. за застраховка

През последните години се появиха фрапиращи разлики в тарифите на различните компании по "Гражданска отговорност". Ако през 2004 г. най-евтината и най-скъпата полица се различаваха с не повече от 20 лв., днес ножицата се е отворила до 1500 лв. През тези години в тарифите влязоха редица нови компоненти, влияещи върху крайната цена. Така за пенсионер с малка кола на село автополицата струва 150 лв., докато софийски тийнейджър с ултрабърза бегачка ще трябва да брои на застрахователя 1662 лв., за да си купи задължителната застраховка.

70 хил. полици по-малко

Между 60 и 70 хил. по-малко са сключените полици "Гражданска отговорност" у нас, и то само в рамките на около 10 дни. Това съобщи пред "Стандарт" управителят на застрахователния брокер SDI Кольо Делев. Сравнението е за периода 26 декември 2011 - 4 януари 2012 г. и същите дати година по-рано. Тенденцията все по-малко хора да си купуват "Гражданска отговорност" започна още през миналата година. През миналия месец много брокери обявиха, че имат много по-малко клиенти от предходни години. Отливът продължава и в началото на 2013 г., въпреки че доста представители на застрахователния бранш се надяваха поне част от неподновените застраховки през декември да се подновят в началото на януари. "Това е странен феномен. При положение, че през 2012 г. тарифите за леки коли, които няма да се карат извън България, дори леко намаляха, покритието на полицата не се повишава. А е нормално, когато има по-ниски цени, да има и по-високо потребление", коментира Кольо Делев.

Хайки по холандски в цялата страна

Катаджии в цялата страна ще спират на мексиканска вълна автомобилите, за да проверяват дали водачите имат "Гражданска отговорност". Това е т.нар. холандски метод за проверка, който беше въведен преди 6 месеца у нас. Така за час се проверяват максимален брой коли от минимален брой катаджии. Масовите проверки се правят на оживени кръстовища, като се проверяват по няколко автомобила наведнъж. Така за около 2 минути се инспектират по 7-8 коли. Засилените проверки ще са не само по основните пътища, но и в малките селища. Според кодекса за застраховането за липса на "Гражданска отговорност" се санкционира не само собственикът, но и водачът на автомобила. Глобата е от 400 до 600 лв., за липсата на стикер - 50 лв. Ако не носи със себе си полицата, шофьорът е заплашен да плати още 10 лв. при проверката на пътя.

Гражданската" х 6, ако имаш катастрофи

Шофьорите, при които има по-голям риск да причинят катастрофа, вече плащат много по-скъпа "Гражданска отговорност". Това става ясно от тарифите на застрахователните компании, публикувани на интернет страницата на Комисията за финансов надзор. Въпреки че централизираната система "бонус-малус" все още не е факт, повечето комапании я прилагат за своите клиенти. Ако те имат катастрофи, им се начислява много по-висока цена за новата полица. При някои компании надценката достига 600%. Това означава, че при среден клас автомобил с обем на двигателя от 1600 кубика и софийска регистрация лошият шофьор ще трябва да плати около 1400 лв. В същото време негов колега с идентичен автомобил, но "чиста" книжка, дори ще получи двайсетина лева отстъпка от стандартната тарифа от около 200 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай