Подставени лица купували шедьоври за Цв. Василев

Подставени лица купували шедьоври за Цв. Василев | StandartNews.com

"Момче с играчка конче" на Мърквичка красяла кабинета на банкера

Скъпите картини, които иззе прокуратурата от централата на КТБ в София, са придобити от банкера Цветан Василев чрез подставени лица. Други са му били подарявани по повод рождени дни и празници. Част от произведенията са закупени на търгове на известната аукционна къща "Аполон и Меркурий" в периода 2008 - 2010 г., научи "Стандарт" от разследващите. Сред картините има изключително ценни произведения на Иван (Ян Вацлав) Мърквичка, Ярослав Вешин, Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Димитър Казаков-Нерон, Васил Стоилов, Дечко Узунов, Христо Кабакчиев, Лика Янко, Станимир Стоилов. Сред колекцията на Василев присъстват творби на 100-те български автори, които са забранени за износ. Част от тези произведения са били изнесени незаконно от България в началото на 90-те години и върнати у нас от частни колекции.

Не всички картини от колекцията на Цветан Василев имат историческа стойност. По закон една картина се превръща в ценност, ако е на поне 50 г. и струва над 300 000 лева, обясни шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. И обърна внимание на пренасянето на картините от хамали. Според него по-добър вариант е те да бъдат увити със станиол и подредени в специален камион, оборудван със стелажи. От прокуратурата обаче преценили, че е по-добре да се погрижат само за ценните картини. Произведенията на Иван Мърквичка пристигнаха грижливо опаковани в кашони. "До този момент няма данни някоя картина да е наранена", коментира директорът на НИМ.

В момента "съкровищата" на Цветан Василев се преместват за съхранение в Националния исторически музей (НИМ). Превозват ги с камионче на хамалска фирма и полицейски ескорт. Картините са над 300, има и статуетки, скулптури и колекция от златни монети. Ценностите ще бъдат пренасяни до музея в продължение на още поне 5 дни. Причината е, че се доставят на порции от по 20-30 броя. Целта е платната да не се повредят.

Вчера в НИМ пристигнаха нови 33 картини. Най-ценните от тях са две платна на основоположника на съвременната ни живопис и голям български художник от чешки произход Иван Мърквичка, рисувани в периода 1880 - 1888 г. Това са "Момче с играчка конче" и "Портрет на момче". Проверка на "Стандарт" установи, че първата картина се е появила на аукциона на "Аполон и Меркурий", проведен през декември 2009 г. в Гранд хотел "София".

Началната цена на търга е била 15 000 евро

Купувачът е неизвестен, но през последните години е красила кабинета на Цветан Василев. Прави впечатление, че на същия търг е продаден и вариант на най-скъпата българска картина - "Ръченица" - отново на Иван Мърквичка. Платното е закупено за 75 190 евро от неизвестен млад мъж. Дали въпросното произведение е придобито също от Василев, ще се разбере до дни, след като цялата колекция бъде предадена в НИМ. Познатият вариант на "Ръченица" се съхранява в Националната художествена галерия и е рисуван около 1894 г., вероятно за заможен българин. Сред другите картини, докарани в НИМ през последните два дни, личат имената на изявени български художници като Златю Бояджиев, Димитър Киров, Георги Божилов-Слона и Енчо Пиронков.

Разбира се, има и доста по-евтини произведения на съвременни автори, които са рисувани в периода 2006 - 2009 г. Те обаче правят впечатление с посланията и пожеланията изписани на гърба на картините подарени по различни празнични поводи на Василев. Така например бизнесменът и бивш футболист от ЦСКА Борис Средков е подарил картина с надпис на гърба: "Честит юбилей, Цецо" през 2009 г. Интересно послание отправя друг почитател на Василев, който обаче само се е разписал и името му не се чете:

Парите не са всичко от живота, Цецо

пише на гърба на художественото произведение. Интересно е пожеланието и на писателя Велин Георгиев, който отново през 2009-та уверено е написал: "Уважаеми господин Василев, вярвам, че умението Ви да се печелят и управляват пари при Вас е преди всичко психология и прозорливост".

Ценните произведения на изкуството ще бъдат съхранявани в най-сигурната зала на НИМ, бившето ядрено бомбоубежище на Тодор Живков, което представлява кръгла изолирана от останалата сграда капсула, има постоянна температура и вентилация. Самият музей пък се намира под денонощно наблюдение, въоръжена охрана и СОТ.

Колекционирал и червено вино

Цветан Василев е известен и като познавач и колекционер на отбрани и редки вина. Особено цени червените и в колекцията му има бутилки от най-отбраните марки и региони. Затова и приятели, и клиенти са се надпреварвали да му подаряват скъпи бутилки с вино от целия свят. Голяма част от нея се е намирала в банката, тъй като е известно, че той не е любител на домашните партита. Само много близките му приятели знаят какви са отбраните колекционерски бутилки, с които е шашкал компанията.

Адвокатът му: Как конфискуват без решение на съда?

Вторият адвокат на Цветан Василев Менко Менков също обяви, че картините са подарък на банкера и са негова лична собственост. По думите му те не могат да подлежат на конфискация без решение на съда. "Тази акция цели отклоняване на общественото внимание от съществените проблеми в КТБ. Разполагаме с протокол за доброволно предаване, с което са предадени 20 картини, които са описани по много странен начин. Няма данни да са присъствали експерти. Освен това не е установено чия собственост са картините", коментира Менков. Юристът уточни, че информацията, с която разполага, е, че в последния работен ден преди Коледа Софийският градски съд е издал определение, въз основа на което е издадена обезпечителна заповед.

Това означава, че за обвинението, което е повдигнато на Василев, се предвижда конфискация на имущество и прокуратурата е в правото си да поиска запор или обезпечение.

Менков съобщи още, че на този етап Цветан Василев няма как да се върне от Сърбия. "До този момент имаме отговор, че прокуратурата не желае да чуе обясненията му, което е изключително странно. Има писмено постановление на прокуратурата, че те не желаят да разпитат Цветан Василев с видеоконферентна връзка", подчерта адвокатът.

Вежди: Не съм виждал платната

Аз не съм виждал картините. Ще се установи кои са оригиналите. Наше задължение е да ги приберем на място, което се охранява, и сега те са там, където са тракийските ни съкровища. Имаме право сега да направим експертна комисия, за да се установи кои са авторите. И списъкът се предоставя на прокуратурата. А относно цените - една картина е толкова скъпа, колкото плати купувачът. Картините са ценни от морална, от национална гледна точка. Аз ще ви дам картина на Майстора, продайте я след Ниш нататък за повече от 100 долара. Или Златю Бояджиев.

Години наред грешно сме живели. Не сме работили за популяризиране на големите български майстори навън. Никой в Париж не знае кой е Златю Бояджиев. Но всички знаем кой е Пикасо. Тази грешка е на цялата ни държава, като политика. Самият аз се прехранвам отвън. Моята цел е винаги да бъдем забелязани. За първи път сега в Лувъра ще бъдем показани е успех. Там минават 30 000 души на ден, не само французи.

"Конският" пазар на Вешин купен за Е160 000

Пет картини от български художници се посочват от колекционерите за най-скъпите продавани на аукциони в България. Дали някоя от тях не е в колекцията на Цветан Василев, разследването скоро ще установи.

Безспорен рекордьор е "Конски пазар в София" на Ярослав Вешин, която за последно се появява на тезгяха през 2009 г. Купена е от българин за 160 000 евро. Вешин рисува тържището през 1898-а - само година след като е дошъл в България. Второ място държи "Ръченица" на Иван Мърквичка, закупена от млад бизнесмен за малко над 75 000 евро. Това е вторият вариант на картината, който до преди няколко години се водеше в неизвестност. Трета е "Оплаквачка", отново на Иван Мърквичка. Според артексперти, тя е рисувана като ескиз към мащабната картина "Задушница". Стойността й след последната продажба на търг е 32 000 евро. "Абстрактен пейзаж" на Жорж Папазов държи четвъртото място и е най-скъпо продадената картина на художника у нас - за 22 500 евро. Произведението "Момиче" на Владимир Димитров - Майстора пък е пето с последната му тръжна цена от 19 100 евро.

Фалирали трезори продаваха от коне до пепелници

Аукционните къщи "Сотбис" и "Кристис" в български вариант. В това се превърнаха фалиралите банки в края на 90-те години и началото на този век. Тогава синдиците продаваха имуществото им с ходене по мъките по търгове. Предлагаха се картини, пепелници и вази, закачалки, автомобили, компютри, сгради, земи. Почти всеки месец "Първа частна банка" организираше търг за продажба на някакво имущество. Според запознати там дори имало куриозен случай, когато двама купувачи наддават за фотьойл до 120 000 лв. - чисто нов той е струвал 60 000 лв. ПЧБ не е успяла да продаде обаче десетината коня, с които разполагала.

Точно преди 14 г. приходите в бюджета от разпродажбата на картини и други произведения на изкуството, които държавата придоби от фалиралата "Елитбанк", бяха 52 630 лв. На търг през март 2011 г. се разпродадоха 65 произведения от съвременни БГ автори, сред които 29 картини на Димитър Казаков, Светлин Русев, Георги Баев и др. Трите картини от триптиха на Светлин Русев "Старо дърво" купени продадени за 3500, 4000 и 4200 лв.

На 10 май 2001 г. Агенцията за държавни вземания (АДВ) продаде 14 от общо 52-те произведения на изкуството на публичен търг с явно наддаване на художествени произведения, собственост на фалиралите "Агробизнесбанк", "Елитбанк" и "Частна земеделска и инвестиционна банка" (ЧЗИБ). Приходите от картини, графики, малки пластики и авторски копия на икони бяха близо 5000 лв. Сред продадените работи бе останалата част от колекцията графики на Веселин Стайков, принадлежали на "Елитбанк". Перлата в колекцията на фалиралата банка - "Портрет на египетски студент" на Златю Бояджиев, обаче остана без купувач. Едва през юли 2005 г. на търг, организиран от АДВ, платното бе продадено за 17 500 лв. на "Химимпорт" АД.
Бившата "Балканбанк" пък предложи на търг над 192 картини с начална цена 343,4 млн. лв. тогавашни пари. А сред предложените от "Минералбанк" вещи бяха от килимчета до сгради. Най-атрактивна обаче бе алуминиева дограма с бронирано стъкло за 6,706 млн. деноминирани лева. За продажба бяха обявени кристална ваза, закачалка и печка "Сторгозия", ел. печка "Делонги" и настолен пепелник за 20 000 лв.

Комисия казва кое е ценно и кое - не

Според действащия закон, всеки който притежава картини, рисувани преди 50 години, от настоящия момент е длъжен да ги регистрира само когато е решил да ги продава. Тогава той трябва да получи от оторизирана комисия идентификационен документ, че творбата е от национално значение.

Това не важи за притежателите на артефакти от археологически разкопки. Те са длъжни да регистрират колекциите си, независимо дали ще продават или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай