Подранил мъртвак дебне летовниците

Подранил мъртвак дебне летовниците  | StandartNews.com

Заради аномалиите с времето морето опасно като през август

Необичайно за юни мъртво вълнение хвърли в паника летовниците по родното Черноморие. По традиция сулганът или мъртвакът идва около 2 август, Илинден. Вероятната причина за подраняването му е нестабилното време. Топло, студено, вятър и оттам се появява мъртвакът, обясняват спасителите на бургаския плаж.

"Температурите на водата са около 15-16 градуса. Това по принцип е голямо изключение за началото на юни. Подобна студена вода не е имало може би от 15 години. Обикновено температурите варират около 20 градуса. През тази година обаче валят много дъждове, които изстудяват морето", допълва 69-годишният спасител с над 40 г. стаж Павел Иванов пред "Фокус".
 

Мъртвакът взе три жертви в неделя. Първо през нощта вълните погълнаха двама братя софиянци в Слънчев бряг, а през деня се удави руски турист.

48-годишният руснак Николай К. не успя да изплува, след като мъртвото вълнение го изненада край неохраняем плаж до Ахелой в местността Буните. За инцидента е подаден сигнал в 17.34 ч в полицейското управление в Поморие. Николай е пристигнал у нас на 6 юни заедно с 48-годишната си съпруга и двете им деца. Руското семейство се настанило в луксозен хотел в Равда, уточниха от полицията. Във фаталния ден по данни на съпругата Татяна всички отишли на неохраняемия плаж, защото го намирали за спокоен. Жената преценила, че вълнението е опасно и останала с децата на плиткото, на метри от брега. Николай обаче решил да плува навътре. Няколко минути по-късно той започнал да се дави и да вика за помощ. Съпругата му се хвърлила да го спасява, на помощ се притекли и двама други туристи, които случайно се озовали на същия плаж. С общи усилия тримата успели да измъкнат руснака на брега и започнали да му правят изкуствено дишане, но без успех. Тялото на удавника е било откарано в бургаската съдебна медицина.

"Само през миналата година 30 на сто от удавниците са били чужденци", заяви за "Стандарт" директорът на БЧК-Бургас Виолета Русева.

Неделя се оказа фатална и за двама братя от София. 19-годишният Трайчо и по-големият с година Тихомир се удавиха на Южния плаж в Слънчев бряг. Младежите пристигнали около три часа сутринта с компания на почивка и дори не успели да преспят и една нощ, когато ги застигнала трагедията. Според спасители причина за инцидентите е мъртво вълнение и силни подводни течения. Когато извадили телата на младежите, единият бил издъхнал, другият все още имал пулс, но не успял да се пребори за живота си. Според очевидци, лекарите не могли да направят нищо, защото вече било късно. "Не мога да коментирам какво е било физическото състояние на момчетата, дали са употребили алкохол, защото не знам. Там, където се е случил инцидентът, брегът е скалист. Когато има северен вятър, се получава едно завихряне или течение, което завърта водата около въпросните скали и създава неблагоприятни условия за къпещите се. В случая нашите спасители трябва да ходят извън поверената им охраняема зона и не са успели да окажат навреме тази помощ.", заяви за "Стандарт" инструкторът по водно спасяване към БЧК Иван Георгиев. През целия ден на постовете на спасителите се е вял предупредителния червен флаг.

Не си търсете белята на неохраняеми плажове

Иван Георгиев, главен специалист към Националния съвет на БЧК

- Господин Георгиев, мъртвото вълнение взе вече жертви. Не е ли ранна появата му?
- Мъртвото вълнение обикновено се появява през август, когато вече цялостно се променя климатът. Не всички драми с удавници обаче трябва да се свързват с прословутото мъртво вълнение. Просто хората трябва с малко повече респект да влизат във водата.
- Факт е, че има трима удавници в един и същи ден в началото на лятото...
- Просто е стечение на обстоятелствата, че в един ден на различни места са се случили трима души удавници. Почти всяка година има такъв ден, в който се случва повече от един човек да загуби живота си.
- Крие ли опасност морето от дънни ями?
- Дънни ями обикновено се образуват след бури, когато има ветрови вълни. Те изкопават на определено място дъното. Затова част от отговорностите на спасителите е сутрин да обходят района и да обозначат мястото, където се е появила дънната яма.
- Температурата на въздуха е доста висока, а на водата - ниска. Доколко това е опасно за организма?
- Лично аз бях днес на обяд във водата, приятна е за плуване и за разхлаждане. Все пак на места се получават термоклинове в различните слоеве на водата. Ако прегрято тяло изведнъж попадне в такъв клин, може да е шок. Съветвам хората постепенно да влизат във водата с леко намокряне, преди да предприемат плуване или къпане. И най-вече - да се къпят на охраняеми плажове.

Дават на съд приюта с удавените момчета

Тялото на второто дете, изчезнало във водите на река Янтра, бе открито вчера. Трупът на Мартин Петров е намерен близо до мястото, където реката изхвърли неговия приятел Митко. В събота около обед двете 14-годишни момчета и 17-годишният им приятел Симеон напуснали Дома за лишени от родителски грижи деца "Пеньо и Мария Велкови" във Велико Търново, в който са настанени. Те се разписали в тетрадка, че излизат в двора и ще се приберат до 16 ч. Явно веднага са изтичали до вировете на Янтра, за да се разхладят. След като Мартин и приятелят му не излезли от дълбокото, Симеон се обадил на 112. "Мястото, на което се удавиха децата, е забранено и необезопасено", обясни Росица Димитрова, шеф на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново. В акцията по издирването на двамата ученици се включиха четирима водолази от града и техни колеги от механизираната бригада в Белене. В неделя бе намерено тялото на първото момче, Митко, заплетено в коренища и дънери.

Момчетата са от проблемни семейства и са изведени принудително от домашната си среда. Преди години Мартин Петров, заедно с брат му Дамян и сестра им Мария, бяха жертви на британския педофил Пол Ренаф, осъден за блудствата си. Оказа се, че родителите им са ги пращали при чужденеца срещу щедра отплата. Затова те получиха условна 3-годишна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Мартин, по-големият му брат Дамян и сестра им Мария пък бяха принудително настанени в приюта.

"Всяко от трите деца има настойник от дома. По акт за раждане те са с неизвестен баща и носят имената на майката", коментира Мариета Гъркова, отдел "Закрила на детето". На 18 април 2016 г. съжителят на майката, който се определя като биологичен баща на трите деца, е подал заявление в Община Велико Търново с желание да припознае децата. "Процедурата все още не е приключила", отбеляза Гъркова. "Децата ни бяха взети от Агенцията за закрила на детето, но едното ми го върнаха в ковчег. Сега кой ще понесе отговорност? Преди години се признахме за виновни, че сме ги изпращали при англичанина, защото адвокатите ни казаха, че в противен случай, ще ни изпратят за по 7 години в затвора. Мартин бе два пъти републикански шампион по лека атлетика, а сега ще го погребем в село Водолей", обясни Румен Маринов, който е строител и със Севда имат 6-месечна дъщеря. От вчера заради случая с удавените деца започнаха проверки в приюта.

Маждувременно председателят на Сдружението на сираците в България Слави Михайлов заяви, че ще наеме адвокати на почернените родители, за да заведат дела срещу виновни длъжностни лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай