Подписите за референдум са събрани и влизат в парламента

Подписите за референдум са събрани и влизат в парламента | StandartNews.com

София. Необходимите над 500 хиляди подписа за референдум за изборното законодателство са събрани и следобед ще бъдат внесени в парламента, съобщиха от инициативния комитет.

 

Председателят проф. Георги Близнашки ще предостави на председателя на Народното събрание събраните подписи в 16.30 часа.

 

"Събрали сме около 600 хиляди подписа за референдума за промяна в Изборния кодекс. Отсяваме ги много внимателно, така че ще внесем около 560 хиляди", каза Близнашки пред Нова телевизия.

 

На въпрос дали референдумът е компрометиран заради това, че от ГЕРБ идват по-голяма част от подписите, той не се съгласи.

"Не бих се захванал с това, ако не бях получил тяхното съгласие да съдействат. Никой не може да събере подписите в такива кратки срокове без подкрепата на основните политически партии. Включиха се и партиите от Реформаторския блок, както и Протестната мрежа", разясни още той.

 

Преди внасянето на подписката ще има шествие, което ще започне в 16 часа от централния вход на Софийския университет.

 

Подписите продължават да се събират. С внасянето от инициативния комитет искат да дадат време за извършване на проверка на събраните досега, за да може евентуално народното допитване да бъде насрочено заедно с евроизборите на 25 май. Инциативата е паралелна на тази на президента Росен Плевнелиев, който внесе искане за референдум с въпроси за въвеждане на частичен мажоритарен вот, за задължително и за електронно гласуване. Миналата седмица дебатирането му беше отложено от депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай