Почнаха да чистят списъците за вота

Почнаха да чистят списъците за вота | StandartNews.com

Първите резултати от чистката на списъците за изборен туризъм в страната са налице. Община Трън заличи 29 адресни регистрации. Това обаче се случи благодарение на последните промени в Закона за гражданската регистрация. С тях се регламентира, че на един човек трябва да се полагат поне 10 кв. м жилищна площ.

Това е третата по ред проверка, която властите предприеха в общината. Повод за нея стана драстичното увеличаване на пришълците в региона. 7 пъти повече бяха регистрираните адреси в общината от юли 2014 година до 30 април 2015 г. в сравнение с година назад. Първите две проверки от прокуратурата, полицията и ГРАО първоначално не откриха нарушения. Едва при третата проверка на междуведомствената комисия се стигна до заличаване на адресни регистрации.

Не става дума за изборен туризъм, категорична е обаче кметицата на Трън Станислава Алексиева. Според нея хората, на които сега се заличават адресите, са майки и техните деца. Те сменят жилищата си, защото им става тясно и се местят при роднини, а се регистрират на новите си адреси заради социалните помощи, които получават, обясни Алексиева. Тя припомни, че в предишен период, когато не е имало избори, новите адресни регистрации в общината са били много повече от сега.
Междувременно сигнал за нарушения с адресните регистрации подадоха от ДБГ. В Горна Малина има над 1000 нови адресни регистрации, заяви Величка Ангелова, общински съветник в ОбС Горна Малина и зам.-председател на местната структура на ДБГ. Очаква се тепърва в страната да се появят сигнали за изборен туризъм, както и проверки по тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай