Почиваме 6 дни за Гергьовден

Петдневна ваканция се заформя и за Коледа през 2014 г.

Почиваме 6 дни за Гергьовден | StandartNews.com

София. 6 дни почивка от Деня на труда до Гергьовден догодина. Тази идея трябва да одобри кабинетът на редовното си заседание. Министрите ще разпишат графика за празничните дни през 2014 г. и се очаква да заложат в него най-дългата ваканция - в началото на май. Причината за голямата почивка за двата празника - Денят на труда се пада в четвъртък, а Гергьовден - във вторник. Между тях са събота и неделя. Затова и министрите ще обявят за неработни дни петък (2 май) и понеделник (5 май). Така хората отсега могат да планират в началото на май ваканция и да си капарират доста по-евтино почивката.

Всички обаче трябва да се подготвят, че след това ще бачкат яко през май. Защото две съботи ще бъдат работни. 2 май ще се отработва на 10 май, а 5 май - на 31 май. Денят на Кирил и Методий няма нужда да се обявява за почивен, тъй като се пада в събота.

Преди това през април са Великденските празници. Догодина Възкресение Христово е на 20 април. За големия християнски празник ще почиваме три дни, тъй като Разпети петък (18 април) е неработен ден.

Петдневна Коледна ваканция се заформя в края на годината и по Рождество - от 24 до 28 декември включително. Седмицата, когато се пада Нова година, обаче ще е по-делова. Тогава ще се почива само на 31 декември и на 1 януари - сряда и четвъртък. Последният ден на 2014 година ще се отработва по-рано - на 13 декември.

За националния празник 3 март и в Деня на Независимостта - 22 септември, също се очертават по три почивни дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай