Вторник,

Почитат паметта на жертвите в Сарафово

От: Администратор -
1610
Почитат паметта на жертвите в Сарафово
A
A
A

Бургас. На летище "Сарафово" се провежда възпоменателна церемония в памет на жертвите на терористичния атентат от 18 юли 2012 г. Загиналите петима израелски граждани и българинът Мустафа Кьосов бяха почетени с минута мълчание в 17.00 ч. Мемориал в памет на загиналите при терористичния атентат бе открит на бургаското летище от кмета на Бургас Димитър Николов и посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз веднага след края на възпоменателната церемония.

Министър-председателят Пламен Орешарски произнесе слово. "Една година след ужасяващия атентат спомените на това място са по-ясни от всякога, но също така е ясно, че тероризмът няма оправдание." Премиерът заяви, че никоя кауза, била тя религиозна, национална, политическа или лична, не може да оправдае подобен акт. 

Премиерът изрази своята и на неговите сънародници съпричастност към болката на близките на жертвите, както и олидарността си с мъката на израелския народ. „На днешния ден мислите и молитвите ни са със семействата на жертвите от атентата тук, в Сарафово", отбеляза г-н Орешарски.

Министър-председателят изтъкна, че от векове в България мирно съжителстват различни етноси и вероизповедания. „Нашето общество е толерантно и демократично и като държава-член на Европейския съюз ние защитаваме ревностно правата и фундаменталните свободи на гражданите", добави Орешарски. Той изтъкна, че за съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма. „Вярвам, че единствената възможност, която имаме като демократични общества, е да се обединим и заедно да се борим", категоричен беше министър-председателят.

Премиерът Орешарски благодари на съюзниците, които от самото начало оказват ценно съдействие в разследването на атентата. Той подчерта, че партньорските служби на държавите-членки на ЕС, САЩ, Израел, Австралия, Канада и не на последно място на Ливан имат сериозен принос в работата по разкриването на подбудителите и извършителите на този терористичен акт. „Смятам за важно, че ЕС работи за консенсусно решение, което да позволи от една страна включването в списъка на терористичните организации на военното крило на Хизбула, от друга страна - да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан", каза Орешарски.

Премиерът изтъкна, че терористичният акт не е повлиял на приятелските отношения между България и Израел. „Нещо повече – смятам, че той обедини усилията на двете страни за още по-ползотворно сътрудничество", добави той. Орешарски изрази удовлетвореността си от съдействието на израелската страна по разследването и благодари за проведените обучения и обмена на полезни практики, свързани с превенцията и противодействието на терористичните атаки.

„В заключение отново ще се върна към трагедията преди година. Вярвам, че най- тежките изпитания ни носят повече сила и повече мъдрост. В днешния ден, когато отбелязваме 176 години от рождението на Васил Левски – Апостола на свободата, ще припомня думите му, които и днес трябва ясно да чуваме – братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност", каза министър-председателят.

Церемонията приключи след откриването на мемориала с изпълнението на химните на България и Израел. Мемориалът ще пази паметта на загиналите при атентата на бургаското летище.

Автор на паметника е Ами Атиас, статуята е дарение, каза посланикът на Израел. Монументът представлява шест колони с пет еврейски звезди за израелските жертви и полумесец за загиналия български шофьор, който е мюсюлманин. Близки на загиналите поднесоха цветя в тяхна памет. Официалните лица и техните представители поднесоха цветя от името на институциите.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички