Почитаме Свети Спиридон

Почитаме Свети Спиридон | StandartNews.com

На 12 декември православната църква почита Свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец. Имен ден празнуват Спиро, Спиридон, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

Свети Спиридон е е смятан за закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други. Той е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Помагал на много сиромаси, приемал много бедни и се грижел за тях в дома си. Поверията сочат, че излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра.

Много хора вярват, че светецът е лечител на рани, порязване, обриви и пъпки, екземи. Днес в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

Каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай