Почина великият проф. Румен Скорчев

Почина великият проф. Румен Скорчев | StandartNews.com

След продължително бледуване големият български художник, aкадемик проф. Румен Скорчев, почина тази нощ, съобщи семейството му.

Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. Той е художник, работещ в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с огромен принос в това изкуство и популяризирането му по света.

Биографията му представлява дълъг списък от награди, успехи и отличия, какъвто рядко може да бъде намерен в личните истории на който и да е от най-големите световни художници.

Професор е в катедра "Графични изкуства" в Национaлната Художествена Академия.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, СГХГ, на областните галерии в България, галерия "Албертина" - Виена, музея "Виктория и Албърт" - Лондон, Националната галерия - Вашингтон, музея "Лудвиг" - Кьолн, Националната библиотека на Париж, Дордрехт музеум - Холандия, Музей за съвременно изкуство в Кайро, както и в големи частни колекции в САЩ, Холандия, Италия, Франция.

Румен Скорчев е организирал самостоятелни изложби в Австралия, Италия, Индия, Холандия, Люксембург, Кюрасао, Русия, Швейцария, Германия, Австрия, Ирак, Норвегия, САЩ . Негови графики са включени в престижния каталог WHO'S WHO IN GRAPHIC ART, посветен на 300 приложни графици от цял свят.

Носител е на над 50 национални и международни награди.

Автор с огромно и ярко присъствие в художествения живот през последните четири десетилетия, той активно изследваше в творбите си духовните проекции на човешкото битие, провокиран от техните безкрайни измерения. Да рисува - това за него бе равносилно на самосъхранение, това за него бе нещо повече от нагон - негова свещена необходимост, предаде БТА.

Опелото ще се състои в сряда, 9 септември, от 15 часа в храма "Света София".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай