Почина Ваньо Танов

Почина Ваньо Танов | StandartNews.com

Шефът на Агенция Митници Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин. Това съобщиха пред Стандартнюз от Министерството на финансите.

По първоначална информация 58-годишния началник на митниците се е почувствал зле рано тази сутрин. По спешност е бил откаран в столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал в линейката.

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати съболезнования до семейството и близките на Ваньо Танов.

„Генерала ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост. Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше Агенция „Митници", с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно „Агенция „Митници" постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха", заяви Горанов.

"Ваньо Танов беше достоен човек, който доказваше, че не всички са лоши и винаги се е борил със злото. Всички ние скърбим за него и изказваме съболезнования на семейството му". Това се казва в съобщение на Министерството на финансите. „Ваньо Танов ще бъде запомнен с това, че никога не е спестявал истината по отношение на работата си. Малко преди да си замине той бе един от малкото, който проговори за картел при горивата. „Няма обективни причини да бъдат цените по бензиностанциите като тези в момента. Ако има един, който смъкне цените в цялата страна, както стана във Варна, и следващите ще го последват", каза тогава Танов.

Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. Роден е на 22 септември 1958 година в гр. Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 година като инженер във ВИММЕС (Русенския университет "Ангел Кънчев"). В системата на МВР работи от 1985 година и преминава курс за ръководни кадри през 1999 година в Академията на МВР.

Ваньо Танов започва работа през 1985 г. като оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява „Тежки престъпления" в РДВР-Русе.

През 1995 г. Ваньо Танов става началник на Второ РПУ-Русе, което постига най-добрите резултати в България. За това предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. той оглавява регионално звено „Полиция" в РДВР – Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. За разкриването на извършителите Танов е награден с лично оръжие, отново предсрочно е повишен в подполковник, а само година по-късно – и в полковник. Отличен е с Почетен знак (І, ІІ и ІІІ степен), медал „120 години МВР" и почетно отличие „За доблест и заслуга".

От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР-Русе. С указ на президента през 2004 година е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР.

През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007 г. Ваньо Танов подаде оставка.

На местните избори през есента на 2007 година бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби. Специализирал е в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията.

Женен, с двама сина.

Агенция Стандартнюз изказва искрени съболезнования на опечаленото семейство.

Ето и последното интервю, което даде Ваньо Танов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай