Почина художникът Георги Бояджиев-Бояджана

Почина художникът Георги Бояджиев-Бояджана | StandartNews.com

София. Великият български художник Георги Бояджиев-Бояджана, син на Златю Бояджиев, почина на 80-годишна възраст.

Бояджана беше от талантливото поколение на Георги Божилов-Слона, Димитър Киров и Йоан Левиев. Имал е 60 самостоятелни изложби и бе един от доайените на пловдивските художници.

„Бояджана", както всички приятели и близки наричаха художника, е част от живата легенда за бликащата от живот от и естетически внушения пловдивска бохема на 20 век. Сякаш току-що сте го видели в компанията на Жоро Слона, Димитър Киров или Атанас Кръстев в приятелски разговор или разгорещен спор в култовата кръчма „Пловдив", родила някои от забележителните идеи на изкуството по онова време.

Модерен и нестандартен - в живота и в изкуството, той е първият български автор, извадил пред публика неочакваните възможности на материали като асфалт, пясък, зъбни колела, части от часовникови механизми и какво ли още не. Освен чрез знаковите му асфалтови творби, Бояджана провокира съвременниците на езика на модерността във всякакви стилове: кубизъм, експресионизъм, сюрреализъм, колажи поп арт, абстракционизъм, поп арт.

"Аз съм поп арт, абстрактен, това е. Аз просто правя това, което мисля, това, което другите правят, гледам да не го повтарям" - това са едни от последните думи на художника, запечатани от камерата ни само преди два месеца, когато Бояджана навърши 80 години.

Последният му артистичен жест, с който ни намигна, преди да тръгне и сякаш каза - „Всичко правех по моя си начин".

Кончината на Бояджана дойде само няколко месеца след голямата му изложба в Пловдив, с която отбеляза 80-годишнината си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай