Почина доайенът на текстилното изкуство Лили Вермут

Почина доайенът на текстилното изкуство Лили Вермут | StandartNews.com

София. На 90-годишна възраст ни напусна известната българска художничка Лили Вермут, създателката на секция "Текстил" в Съюза на българските художници, съобщиха от Министерството на културата.

Лили Вермут /1924 - 2014/ често бе наричана дама рицар на сюрреализма, защото рисуваше с причудливи арт техники и с най-невероятни средства и материали - нишка, багра, усукани прежди, дърво, жива вълна, метални апликации, злато, скъпоценни камъни. Веднъж трасирала пътя на младите в приложно-декоративното ни изкуство, Лили Вермут буквално до последните си дни не спираше своите творчески търсения и все така ни изненадваше със своята удивителна скулптурна живопис.

Нейни знакови творби притежават Националната художествена гимнастика и много частни колекционери в Ню Йорк, Токио, Берлин, Париж, Лондон.

Лили Вермут съвсем заслужено е смятана за едно от най-големите имена в историята на текстила и декоративните изкуства у нас. Нейна е и първата самостоятелна изложба на текстил в България - през 1963 година, където тя показва десени и проекти за декоративни тъкани индустриално производство.

Само преди два месеца на официална церемония в Министерството на културата министър Петър Стоянович награди с престижното отличие „Златен век" – печат на Симеон Велики, именитата българска художничка Лили Вермут. Най-високото отличие на Министерството на културата и почетната грамота бяха връчени на легендарната ни художничка – ученичка на Дечко Узунов, за нейния изключително голям принос и заслуги в развитието на българската култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай