Почина диригентът на детския радио хор Христо Недялков

Почина диригентът на детския радио хор Христо Недялков | StandartNews.com

София. Почина акад. Христо Недялков - основател и диригент на Детския хор на БНР. Той основава хора към радиото през 1960 г. и от тогава стотици таланти са прославили страната ни по света под неговото ръководство с турнета в над 30 държави в Европа, Азия и Америка. 

Академик Недялков е автор на обичани от поколения българи детски песни, сред които "Над смълчаните полета", "С червените ботушки", "Вятърът снежинки гони" и много творби за детски и женски хорове. Композирал е и музика за детски телевизионни и радио-постановки. Песните му са включени в български, немски и японски учебници по музика.

Христо Недялков е първият българин лауреат на висшата японска награда за чужденци Орден на святото съкровище "Златни лъчи" с розетка. През 1996 г. получава титлата Доктор хонорис кауза на Токийския университет, Япония. Унгарското правителство го награждава с медала на името на Золтан Кодай. През 2002 г. Федерацията на европейските хорове го удостоява с титлата "Културен посланик на Европа". През юли 2004 г. Христо Недялков е избран за академик на БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай