Почина актрисата Жана Стоянович

Лелята на културния министър си отиде след боледуване

Почина актрисата Жана Стоянович | StandartNews.com

Още една жрица от храма на Мелпомена се отправи към небесния театър. След тежко и продължително боледуване на 84 почина Жана Стоянович. 36 години актрисата бе сред най-интересните личности в трупата на Младежкия, който сега носи името на нейния стар и много близък приятел Николай Бинев. Жана, той и съпругата му Домна Ганева бяха неразделни. Тримата бяха лидери на голямата и прочута бохемска компания от артисти и автентични аристократи на духа.

"Тази нощ си отиде Жана. И голяма част от мен", написа министърът на културата Петър Стоянович за леля си в страницата си във Фейсбук вчера. Така гилдията научи за физическата смърт на един от най-запомнящите се родни театрални и кино таланти.

Жана бе сестра на кинокритика и писателя Иван Стоянович, един от най-колоритните интелектуалци на България през втората половина на миналия век. Именно тя го запознава с колежката си Ани Бакалова в началото на 60-те, когато и двете играят в Бургаския театър. Внучката на Иван Стоянович-Аджелето, съратник на Захарий Стоянов и един от стратезите на Съединението, две години усвоява край брега тайните на изкуството от режисьори революционери. Това е епохата на знаменитите Леон Даниел, Юлия Огнянова, Вили Цанков и Методи Андонов и актьорите Леда Тасева, Иван Тонев, Банко Банков, Петьо Петров, Васил Димитров.

Дебютът на Жана, завършила френска филология и след това ВИТИЗ, е с ролята на Валя в "Иркутска история" от Арбузов. Играла е в "Иван Шишман", "Чутна Яна", "Рози за д-р Шомов", "Варвари", "Кухнята". Ученичката на проф. Стефан Сърчаджиев за първи път се снима в киното в "Утро над родината" през 1951-ва. Помним я от телевизионните сериали "Демонът на империята" (1971), "На всеки километър" (1971), "Свобода или смърт" (1969), "Дунав мост" (1999). Гледали сме я често и в киното: "Игрек 17" (1973), "Вампири, таласъми" (1992), "Тишина" (1991), "Тази хубава зряла възраст" (1985), "Някой пред вратата" (1987). Последната й роля на големия екран е в новия филм "Аз съм ти" на режисьора Петър Попзлатев по романите на Димитър Димов и Теодора Димова. За нея Жана беше номинирана за наградите на Българската филмова академия. Актрисата има десетки роли и в постановки на Телевизионния театър в БНТ.

Жана Стоянович, първа дружка с Богдана Карадочева, някога е от красавиците на столичния артелит. Дълги години нейна половинка е режисьорът Кръстю Мирски. Доста по-късно ражда първото си дете, Иван, кръстен на вуйчо си. Негов баща е мъж, който се оказва по-близък с чашката, отколкото със семейството. И Жана не се поколебава да го изхвърли от къщи, когато бебето е само на месец.

"Имала съм много тежки периоди в живота, но най-голямата ми драма бе, че нямам дете. Затова, когато родих на 46, беше такава фиеста, че целият квартал четири нощи не спа. Скоро се роди синът на Ани и Иван, Димитър. Отраснаха с моя син, когото нарекох на брат си. Не съм знаела, че има поверие - ако някой няма дете и неговият брат или сестра създаде наследник и го нарече на името му, скоро след това се ражда желаното бебе. Моите колеги в театъра тежко преживяха пенсионирането си. Аз не трепнах - имах дете, което запълваше живота ми. Та театър ли, роли ли - пука ми, та оттатък! Първия театрален сезон, който посрещнах като пенсионерка, не отидох на откриването, а на разходка със сина си в парка. Беше толкова по-приятно от всичко друго", разказваше някога страхотната актриса.

Опелото на Жана Стоянович ще бъде отслужено в петък, 14 юни, от 12 ч в храма "Свети Седмочисленици" в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай